BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége megállapodásának azzal a részével, amely lényegesen szűkíti az úgynevezett kétharmados törvények számát, mélységesen egyetértek, hiszen a kormányozhatóság feltételei megteremtésének tartom. Nem tudom azonban elfogadni, hogy a taxatív felsorolásból hiányzik a földről szóló törvény. Éppen ezért én is támogatom dr. Szájer József képviselőtársam 85-ös szám alatt benyújtott módosító javaslatát, amely a földről szóló törvényt a kétharmados törvények sorába kívánja vonni. Meggyőződésem, hogy a föld kérdésében benyújtandó, feltételezhetően kisgazda szellemiségű törvényjavaslat egyszerű többségű keresztülerőltetése a Parlamentben olyan indulatokat vált ki az országban, amilyenre semmi szükség sincs.
Nem lehet tagadni, hogy e kérdésben innen felkorbácsolt indulatok feszülnek egymásnak. Vannak, akik követelik a föld visszaadását. Joguk van hozzá. Vannak, akik ragaszkodnak a szövetkezés jogához, nem csak tsz-elnökök. Vannak, akik a föld újraosztásában látják a mezőgazdaság jövőjét. Vannak, akik az ország élelmiszer ellátását látják veszélyeztetve.
Látható tehát, hogy a vélemények nagyon megoszlanak, és nem vall honatyai éleslátásra, ha valaki szelektív füleket visel, és csak azt hallja meg, amit hallani akar. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a földkérdésben széles konszenzuson alapuló törvény szülessék.
Javaslom tehát az elhangzottak megfontolását, a módosító törvényjavaslat elfogadását, a földről szóló törvény kétharmados döntésű kategóriába sorolását. Én magam is sajnálom, hogy Szájer József a tulajdon kérdésében visszavonta javaslatát. Tulajdonképpen egyetértek dr. Torgyán Józseffel, hogy a tulajdon kérdésében minden döntésnek kétharmados többséggel kellene megszületnie, ha balalajkaügyben nem is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Dr. Fodor István és Kállay Kristóf képviselőtársaim javaslataival egyetértek - különös tekintettel arra a szavazási terminológiára, amely a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatához köti a döntés eredményességét. Legutóbb emlékeztettem Önöket Bogárdi Zoltán képviselőtársam intelmére, aki a tsz-közgyűlések hasonló intézményében huncutságot sejtett. Meg kell mondanom, én ebben a döntések előre manipulálását sejtem. Kállay Kristóf matematikailag bizonyította, hogy milyen csekély számú képviselő igenlő szavazata döntheti el az ország számára rendkívül fontos kérdéseket. A tsz-eknél az volt a feltételezés, hogy csak azokat hívják meg, akik azonosulni tudnak a vezetés döntéseivel. Én viszont azt feltételezem, hogy előzetes megállapodás alapján a szavazáskor megfelelő számban elhagyják az üléstermet mindazok, akik számára az alku fontosabb, mint a döntés kinyilvánítása.
Világos tehát, miért nem tudom elfogadni a magyarázatot, miszerint akinek fontos a kérdés, az majd szavazáskor bejön az ülésterembe. Inkább szűkítsük a kétharmados törvények körét, de ne játsszuk meg úgy a demokráciát, hogy a bábukat a színfalak mögött mozgatók előre eldöntik, kiknek kell kimenniük, kiknek bennmaradniuk szavazáskor.
Azt hiszem, amikor a kérdés eldöntésekor szavazunk, ki-ki alaposan megtárgyalhatja a teendőket a lelkiismeretével.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az általános és részletes vitában elhangzott Szili Sándor képviselőtársam módosító javaslata, amely az Alkotmány 12.§ (2) bekezdés eredeti szövegének meghagyását tartalmazza. Ez garantálja a termelői önigazgatás tulajdonának létrejöttét és működését. Amikor javaslatának elmondása során a munkásokra hivatkozott, a Tisztelt Ház széksoraiból innen-onnan gúnyos megjegyzések, kacajok hangzottak el. Szili Sándor barátom szerény ember, ezért én a nevében is felajánlom a gúnyolódóknak: aki szeretnek megbízható élményekhez jutni a kétkezi munka mibenlétéről, azt szeretettel várja néhány órára az esztergagép mellé.
Mostanában is sokan - és a hangsúlyt az "is"-re tenném - sokszor fogalmazzák meg: "Mit akar a melós?" Pedig a dolog végtelenül egyszerű: tisztességesen, jól akar élni, garanciát akar arra, hogy a hazai változások nemcsak egy szúk réteg vagyonának hatványozását szolgálják majd, hanem az életszínvonal általános emeléséhez is hozzájárulnak. Ennek garanciája, ha nem módosítunk az Alkotmány szövegén, és lehetővé válik a különbözd munkás-önigazgatású, tulajdonosi jogosítványokkal körülbástyázott szervezetek létrejötte.
Ha a parasztot vissza akarjuk helyezni - joggal - egykori tulajdonába, nem látom be, milyen jogon tagadjuk meg ezt a munkásoktól!
A háromoldalú tárgyalásokon e felismerés vezette a feleket, amikor a jelenlegi Alkotmány szövegében megállapodtak. Nem tisztességes dolog akkor is a dolog idejétmúltságára hivatkozni, ha a hatalom birtokában a korábbi egyezség fenntartása már kényelmetlen.
Javaslom tehát, hogy az eredeti szöveg megtartását fogadjuk el.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a bal oldal közepéről.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me