VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)

Full text search

VASTAGH PÁL, DR. (MSZP)
VASTAGH PÁL, DR. (MSZP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A vita délutáni menetében Csépe Béla képviselőtársam azt a javaslatot terjesztette elő a vitában, hogy az alkotmánymódosítás során ne kapjon helyet az Alkotmányban a köztársasági államforma minősítő jelzői között a szociális meghatározás. Ezzel szemben én azt szeretném Önök előtt kifejteni - hivatkozva az alkotmányfejlődés európai menetében kialakult értékekre - miért válhat fontossá, hogy még abban az esetben is, ha az alkotmánymódosítással egy ideiglenes periódus következik be a magyar Alkotmány fejlődésében, miért válhat fontossá, hogy a Magyar Köztársaság államát szociális jellegű államként határozza meg a Parlament.
Szeretném hangsúlyozni, hogy nincs szó arról, hogy valamilyen ködös, ideologikus elemet kívánnánk visszacsempészni az alkotmánymódosítás során. Arról van szó, hogy szeretnénk, ha a magyar Alkotmányban is helyet kapna az a ma már általunk oly sokszor emlegetett, Európa alkotmányaiban több évtized óta megtalálható kategória, aminek eredete a szociális törvényhozáshoz nyúlik vissza, amelynek nyomán kialakultak a szociális alkotmányok, és amelynek eredményeképpen, különösen a II. világháborút követő alkotmányfejlődésben, sőt a legújabb alkotmányfejlődésben éppen azoknak az országoknak az esetében, ahol az elmúlt évek során látványosan haladtak meg korábban elmaradottnak minősített gazdasági, politikai és társadalmi szintet, fontosnak ítélik meg, hogy ez a jelző benne szerepeljen az Alkotmányban.
Természetesen ennek a szónak, ennek a fogalomnak többféle értelmezése lehet. Ugyanakkor én az értelmezésben az eredeti tartalmat szeretném kiemelni, az államnak azt a kötelezettségét, amely társadalmilag azt hiszem széleskörűen elfogadott alapértékké válhat, hogy az állam arra törekszik, hogy az indulásnál a társadalom polgárainak biztosítsa az egyenlőség esélyét, még ha ez nem is garantálhatja az állam valamennyi polgára számára a sikeres életpályát.
Az állam azonban arra törekszik, hogy egy társadalmi igazságosságot képviseljen és valósítson meg. Ilyen értelemben én nem tudom elképzelni, hogy a Parlamentben ülő politikai pártok képviselőinek, illetőleg az egyes pártok programjaival ez ellentétes tartalmú fogalom lenne, és ne lenne méltó, hogy a magyar Alkotmányban helyet kapjon és szerepeljen.
Ezért javaslom, hogy támogassák ezt a javaslatot, és fontolják meg mindazon más javaslatainkat is, amelyek például a gazdasági alkotmányosság körébe tartoznak, amelyeket szintén tartalmaznak más alkotmányok, s nem akarom felsorolni, hogy mely államokban. Például a tervezés előnyeivel, a tervezés funkciójával kapcsolatban - és nyilvánvalóan esetükben szó sem lehet tervgazdasági attitűdről vagy ennek visszacsempészéséről - mégis fontosnak tartják, hogy szerepeljen az alkotmányukban.
Valóban korszerű elemekről van szó, amely a jelenlegi európai alkotmányfejlődés értéke és sajátja, és nem látom indokoltnak, hogy a magyar Parlament mindezeket ne vegye figyelembe. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me