KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Természetesen élni kívánok - Elnök úr -, bár osztom Orbán Viktornak azt az álláspontját, hogy itt elsődleges feladatunk a törvényhozói munka, azonban az a véleményem, hogy éppen azért volt helye az én felszólalásomnak, mert a törvényhozói munkára vonatkozott. Ugyanis a köztársaság ideiglenes elnöke éppen azért tűzte ki az általa jónak tartott időpontra, október 14-re a választásokat, mert figyelembe vette, hogy a Parlamentnek bizonyos időre van szüksége ahhoz, hogy meghozza az ehhez szükséges törvényeket, az önkormányzati törvényeket és a választásról szóló törvényt.
Úgy érzem, hogy helyénvaló ebből a szempontból, hogyha az MDF képviselőcsoportja, és vele együtt reményeim szerint a többi párt képviselőcsoportja biztosítja a köztársaság ideiglenes elnökét arról, hogy fokozza törvényhozói munkával a maga részéről mindent megtesz ahhoz, hogy a feltételek rendelkezésre álljanak, hogy előre lehessen hozni ezeket a választásokat, és biztosak vagyunk abban, hogyha a köztársaság elnöke ebben biztos lehet, akkor az egy új szituáció, mérlegeli a helyzetet, és nem esik csorba az 8 tekintélyén, hogyha a pártok vállalása alapján egy új helyzetben módosítja az eredeti döntését. Mert ha a legfontosabb nem az egyes pártok érdeke, és ezzel nem értek egyet Orbán Viktorral, nem a mi érdekünk az, hogy mielőbb önkormányzati választások legyenek, hanem az ország érdeke. (Taps a jobb oldalon.) Mert azt hiszem, hogy mindannyiunk előtt nyilvánvaló, hogy csak akkor lesz rendszerváltás Magyarországon, ha a helyi ügyeinek intézését is kezébe veszi az ország népe.
És ameddig erre nem kerül sor, addig változatlanul tovább fognak folyni a bukott rendszer képviselőinek hatalomátmentési akciói. Az ország népe, azt hiszem, azt várja tőlünk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy mielőbb meglegyenek az önkormányzati választások. Ez a kötelességünk, és erre irányult a javaslatunk.
Szeretnénk, ha támogatnának bennünket a többi párt képviselőcsoportjai is, és nem arra hivatkoznánk, hogy mi lenne elméletileg a kívánatos. Valóban, politikai deklarációnak nincs helye az Országgyűlés ülésszakán, annak viszont helye van, hogy biztosítsuk egymást kölcsönösen a fokozott munkára való készségünkről, és ezzel próbáljunk megteremteni egy olyan közös állásfoglalást, amely a köztársasági elnököt - hangsúlyozom - jogaiban egyáltalán nem sértve, hanem kifejezetten támogatva olyan helyzetbe hozza, hogy módosítani tudja a korábbi elhatározását és kedvezőbb időpontban tudja kitűzni a helyhatósági választásokat. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me