MILE LAJOS (MDF)

Full text search

MILE LAJOS (MDF)
MILE LAJOS (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A beterjesztett törvénytervezet azon pontjairól szeretnék beszélni, amelyek a legtöbb vitát váltották ki. Szerencsémre egy olyan szakembert tudtam segítségül hívni, aki ennek a területnek elsőrangú tudósa – azzal sem vádolható, hogy a Magyar Demokrata Fórum elkötelezettje lenne. Az illetőt Szelényi Ivánnak hívják, gondolom, többen ismerik.
Először is Juhász Pál képviselőtársam egyik kijelentésével kapcsolatban szeretném őt idézni. A kijelentés nevezetesen azt volt, hogy ha nem sikerül egyezségre jutni az önkormányzati tervezet kapcsán, akkor a most érvényben lévő tanácsi rendszerre kell kiírni vagy lehet kiírni a választásokat. Azt mondja Szelényi Iván ezzel kapcsolatban: "A legnagyobb veszélynek egy esetleges patthelyzet kialakulását érzem, és annak a puszta felvetését is, hogy netán a régi tanácstörvény alapján folynának le a választások."
Magam is képtelenségnek gondolom azt a helyzetet, hogy létezik az országban egy demokratikusan választott Parlament, a Parlamentnek felelős Kormány, és mellette pedig létezik egy sztálini tanácsi rendszer. Ezt a helyzetet mindenképpen tarthatatlannak és képtelenségnek gondolom.
Többször elhangzott az ellenzék soraiból az a vád, hogy ez a törvénytervezet túlzottan centralizálni, központosítani akarna. Szintén Szelényi Iván mondja erről: "A törvényjavaslat gyengíti a központi hatalom szerepét a hagyományos magyar szisztémához képest, és nemcsak a tanácsi rendszerhez mérten is erősen demokratizál." Ugyanez a véleménye az ispáni hivatalról is, jóllehet, az elnevezésről lehet vitatkozni; végrehajtó hatalma nincs az ispánnak, tehát ezt a vádat nem lehet fölhozni ellene.
A megyerendszer is egy olyan probléma volt és egy olyan pontja ennek a törvénytervezetnek, amely több vitát váltott ki. Szelényi Iván mondja erről: "Én nem tudom a magyar közigazgatási rendszert anélkül elképzelni, hogy ne lenne egy harmadik szint, egy megyei szintű demokratikus tanácskozási szervezet, ami netán még vétójoggal is rendelkezne."
Többször elhangzik – a Magyar Nemzetben lehet olvasni ezt – ebben a nyilatkozatban az is, hogy a patthelyzetet, a bénultságot tartaná a legnagyobb tragédiának Szelényi Iván, ami azt jelentené, hogy a tanácsi szervezet működne tovább a választások után.
Mindezt azért tartottam fontosnak elmondani, mert az új önkormányzatot én is a rendszerváltozás nagyon fontos állomásának tartom, de hangsúlyozom, hogy fontos állomásának és nem a folyamat lezárásának! Illúzió, hogy a helyhatósági választásokkal lezárult a rendszerváltozás! Tapasztalataim alapján mondhatom, hogy az emberek elégedetlenségének elsődleges forrása nem a tanácsi rendszerből következik, hanem a munkahelyeken tapasztalt visszaélésekből, hatalomátmentésekből. Ránk nézve ez azt jelenti, hogy minél hamarabb meg kellene hozni azokat a törvényeket is, amelyek a munkás-önszerveződéseket, a munkás-érdekvédelmet, a munkástanácsokat, a szakszervezeteket érintik.
Tehát ha elhúzódik a helyhatósági választásokkal kapcsolatos törvénytervezet vitája, nem születik időben döntés, akkor ezek a törvények is beláthatatlanul kitolódnak az időben, aminek az lesz a következménye, hogy Magyarországon növekedni fog a társadalmi elégedetlenség, egyre nagyobbak lesznek a társadalmi feszültségek. Ezt a felelősséget egyetlen komoly politikai szervezet sem vállalhatja magára.
Az időhúzás tehát nemcsak az önkormányzatok válságához vezethet, hanem meggátolja azt a folyamatot is, hogy tényleg lezáruljon a rendszer megváltoztatása, azaz az emberek Magyarországon egy új társadalom keretei között végre otthon érezhessék magukat, biztonságban, sértetlen igazságérzettel, növekvő jólétben, egyre jobban kiteljesedő emberségben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me