BOTOS KATALIN, a Pénzügyminisztérium államtitkára:

Full text search

BOTOS KATALIN, a Pénzügyminisztérium államtitkára:
BOTOS KATALIN, a Pénzügyminisztérium államtitkára: Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés 1990. május 31-i ülésén elfogadta a földről szóló 1987. évi I. törvény módosításáról, illetve kiegészítéséről rendelkező 1990. évi XXXVII. törvényt.
A módosítás az állam tulajdonában lévő ingatlanok tulajdonjogának, kezelői jogának átruházását vagy megterhelését, illetve használati vagy bérleti jogának gazdasági társaságba való bevitelét csak a megyékben, illetve a fővárosban létrehozandó vagyonellenőrző bizottságok engedélye esetén látta biztosítottnak, tehát ehhez kötötte.
Ez a lépés sürgősséggel benyújtott önálló képviselői indítvány tárgyalásának a gyümölcse, eredménye lett, és ily módon a szakértői egyeztetés néhány kérdésre nem tudott kiterjedni, nem volt módjában ezeket a döntésnél figyelembe venni. Ezért szükség van arra, hogy további kiegészítéseket fűzzünk ehhez a törvényhez.
Ilyen szükséges kiegészítés, amely a törvény betűjének és a szellemének az összhangját kívánja reprezentálni, a következő: Az értékesítés céljára épített, építtetett és a vásárolt ingatlanok magánszemélyek részére történő elidegenítése, továbbá a bankhitel fedezetéül szolgáló ingatlanok jelzáloggal történő megterhelésének akadályozása nem állt az előterjesztő szándékában. Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a törvény betűje szerint ez így lenne, ezért terjesztjük elő a jelenlegi módosító javaslatunkat.
Tájékoztatásul elmondom Önöknek, hogy a korábban kialakult és szabályozott mechanizmus szerint az Országos Takarékpénztár, továbbá más bankok, állami építőipari vállalatok értékesítés céljára lakásokat építenek vagy építtetnek. Ezek a lakások a felépítést követően állami tulajdonba kerülnek, s az építő, illetve építtető eladja a magánszemélyeknek, elsősorban a tanácsi lakáselosztás keretében kijelölt vevőknek.
A tanácsi ingatlanközvetítő szervek lakásokat, üresen álló családi házakat vásárolnak magánszemélyektől, amelyek így átmenetileg, az újabb értékesítésig állami tulajdonba kerülnek. Évente több mint harmincezer lakás értékesítése történik az említett módon. A forgalmazást tehát az egyedi engedélyezés előírása indokolatlanul megnehezítené.
Gondot jelent továbbá az is – számos ilyen jelzés érkezett –, hogy a jelenleg hatályos földtörvény az állami ingatlanok megterhelését a vagyonellenőrző bizottságok engedélyéhez köti, és ez zavart okoz az állami vállalatok és a mezőgazdasági nagyüzemek pénzintézetekkel fennálló hitelezési kapcsolatában. A hitelszerződések egyik lényeges eleme ugyanis, hogy a pénzintézetek úgy adnak hitelt, ha már a szerződésben kikötik és rögzítik a vállalat vagyonjogának, ingatlanának jelzáloggal való megterhelését.
A hatályos földtörvény egyrészt lehetetleníti a magyar gazdálkodók 60-70 százalékának a rövidlejáratú és valamennyi cég középlejáratú hitelezését, másrészt visszamenőleges hatállyal von el szerződésben rögzített zálogjogokat, és végül általános jelleggel csökkenti a hitelek fedezetéül rendelkezésre álló vállalati vagyonok értékét.
Ez szándékainktól független eredménye volt a törvény módosításának, és ezért indokoltnak tartjuk a hatályos földtörvény módosítását. Ezzel nem gyengül a múltkoriban elfogadott módosítás ellenőrző, visszatartó hatása, elkerülhető a kedvezőtlen mellékhatás – idézőjelben mondom.
Végezetül engedjék meg, hogy a gazdasági, továbbá az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság egyetértésével egyetlen szóval pontosítsam a Minisztertanács által benyújtott törvénymódosító javaslatot oly módon, hogy ne csak az értékesítés céljára építtetett és vásárolt, hanem – mint az indoklás tartalmazza – az értékesítés céljára épített lakások is elidegeníthetők legyenek. (Szórványos taps)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me