HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ)
HORVÁTH ALADÁR (SZDSZ) Rövid leszek. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Azért kértem napirend előtt szót, hogy bejelentsem: hosszas vajúdás után, a régi állampárt megosztó mesterkedéseinek hatásain felülemelkedve, az ország cigányszervezeteinek túlnyomó többsége a cigány kisebbség és az ország közös érdekeit szem előtt tartó érdekegyeztető és érdekképviseleti fórumot hozott létre, Magyarországi Roma Parlament elnevezéssel.
A Roma Parlament nem párt, és nem szolgálhat pártérdekeket, kizárólag az alapító szervezetek és az általuk képviselt magyarországi romák érdekeinek védelmében lép fel, összhangban a Magyar Köztársaság Alkotmányával és törvényeivel.
A Roma Parlament – nem tagadva az alapítók közötti nézetkülönbségeket – az alábbiaknak kíván röviden hangot adni. Mind a cigányság, mind a társadalom egésze szempontjából az egyetlen távlatos lehetőség a cigányság polgárosodása, és saját azonosságtudatának alapján végbemenő emancipációja, társadalmi integrálódása. Ennek a folyamatnak a feltételeit és intézményeit kell megteremteni. Ha ez nem történik meg, a cigány kisebbség és a nem cigány többség viszonya szükségszerűen tovább romlik, és előbb-utóbb tragikusan kiéleződik.
A Roma Parlamentbe tömörült szervezetek egységes álláspontja szerint a magyarországi cigányságnak alkotmányosan biztosítani kell a nemzetiségi kisebbségi jogokat, a kulturális és politikai autonómia feltételeit, az országos és helyi kisebbségi önkormányzatok felállításának anyagi garanciáit. A feladatok megvalósítása átgondolt program kidolgozását igényli a cigány kisebbség polgárosodásának, rehabilitációjának megoldására. Ehhez nemzeti közmegegyezést kell teremteni.
A Roma Parlament szervezetei támogatják a kisebbségi jogok nemzetközi chartájának létrehozására irányuló magyar diplomáciai kezdeményezéseket, és elvárják, hogy a magyar diplomácia erőfeszítései arra is kiterjedjenek, hogy a cigányságot Európa minden országában ismerjék el a charta által védett kisebbségként.
A Roma Parlament álláspontja elvárásokat és kötelezettségvállalásokat fogalmaz meg a magyar demokrácia intézményei, a többség és a kisebbség felé. Ebből az Országgyűlés felelőssége a nemzeti és etnikai kisebbségi törvény mielőbbi megalkotása, a kisebbségi intézmények létrehozása, valamint az előttünk álló költségvetési törvényben való támogatás megjelenítése.
Kérem tisztelt Képviselőtársaimat, hogy nyújtsanak segítséget a kisebbségek, ezen belül a cigány kisebbség jogainak és érdekeinek érvényesítéséhez. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me