RAJKAI ZSOLT (FKgP)

Full text search

RAJKAI ZSOLT (FKgP)
RAJKAI ZSOLT (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem hiszem, hogy a hozzászólásom csendesítené a vihart. Nemcsak mint képviselő, hanem mint államtitkár is kértem a napirend előtti hozzászólási lehetőséget.
A téma, amely indokolja a lépésemet, nemcsak most, hanem hosszú évek óta rendkívüli mértékben foglalkoztatja az ország közvéleményét, súlyos politikai válságot és gazdasági problémákat vetett fel. A bős– nagymarosi vízlépcső építésével kapcsolatos vizsgálatokat, és a vizsgálatok eredményeinek néhány gondolatát szeretném ismertetni. A vízügyi ágazatnak a Közlekedési és Hírközlési Minisztériumba történő becsatolásával egyidőben – a kormánybiztossal egyetértésben – létrehoztunk egy különleges szakmai bizottságot, amely független minden korábbi vizsgálóbizottságtól, független a vízügyi ágazattól és más jogi formáktól.
A vizsgálat eredménye a napokban a rendelkezésremre állt, ezt az eredményt szeretném most néhány szóval ismertetni. Feltehetően a létesítménynek vízjogi engedélyezésével kapcsolatos anomáliák okozták a legtöbb félreértést, ezért első lépésként a vízjogi engedélyek kiadásával, az előmunkálati, illetőleg műszaki megoldások elvi meghatározásának a vizsgálatával kezdte a bizottság a munkáját. A vizsgálat elvégzéséhez felhasználtuk az ügyben kiadott összes vízjogi és előmunkálati engedélyeket, illetve a tervezéshez szükséges, tervezést megelőző műszaki megoldás elvi meghatározásait, illetve a hajdani MSZMP Központi Bizottsága részéről bár hiányosan, de rendelkezésünkre bocsátott jegyzőkönyveket és anyagokat.
Ezt a vizsgálatot azzal a szándékkal tettem, hogy a még mindig feltételesen érvényben lévő vízjogi engedélyt ezúton visszavonjam. Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy ezt nem tehetem meg. Nem tehetem, mert – bár a legkisebb létesítménynek, egy áteresznek, egy csatornának is vízjogi engedélyt kell, hogy kérjen az építtető – sem elvi, sem vízjogi építési engedélyét vízjogi hatóság nem adta ki.
Az engedélyezést kötelezően megelőző, és már a tervezéshez jogosító műszaki megoldás elvi meghatározása, elvi engedély szükséges minden vízi munkálathoz. A kérdés, hogyan történhetett meg az, hogy ezt a nagy művet, amely rányomta súlyos terheit, anyagi és politikai terheit az országra, mégis elkezdték építeni.
Visszamenőleg kutatva az intézkedéseket és a rendelkezésre álló anyagot, kiderült, hogy már 1958. augusztus 5-én született az MSZMP Központi Bizottságának ülésén egy határozat, melynek résztvevői: Apró Antal, Biszku Béla, Fehér Lajos, Kádár János, Fock Jenő, Komócsin Zoltán, Nemes Dezső, Somogyi Miklós, Dégen Imre, Friss István, Ajtai Miklós és Csicserics István. Ezen a párthatározaton alapul tehát a bős–nagymarosi vízlépcső, korábbi elnevezésén vízierőmű építésének a megindítása.
A határozat többek között a következőket mondja ki: "A Duna vízi energiájának hasznosítását helyesli és elfogadja. Sorrendben először a nagymarosi erőművet kell megépíteni. 2. Tartsuk magunkat a KGST-ben létrejött megállapodáshoz. 3. Az erőműépítést 15 éves gazdasági tervben kell megvalósítani. Az államhatár az üzemvízcsatorna sodorvonalán haladjon." A legmegdöbbentőbb: ezeket az elveket abban az esetben is érvényesíteni kell, ha számunkra hátrányt jelent.
E határozat alapján a magyar Kormány kormánybiztosságot hoz létre ennek végrehajtására, melynek vezetője Apró Antal volt. A határozat szerint a tervezetet 1958. október 1-jéig át kell adni. Ezután beindult egy gépezet, mely soha jóvá nem tehető károkat okozott a Duna magyarországi szakaszának környezetében, mely elviselhetetlen terheket jelentett a nemzet gazdaságának, és az ügy azóta is hullámzó és jogos felháborodással a vízügyi ágazat csaknem megsemmisítését jelentette, holott az ágazat ez ügyben inkább szenvedője, mint kezdeményezője volt a "Dunaszaurusz" megépítésének. Erre utal, hogy már 1976-ban az OVH vízkészlet-gazdasági központjában programokon belül elkészült a magyarországi Felső–Duna-térség összefoglaló vízminőség-védelmi regionális terve, mely teljes mértékben elítéli és elutasítja a vízlépcső építését, és felhagyásra ítéli azt.
Ennek ellenére 1977. szeptember 15-én Kádár János és Gustáv Husák pártvezetők közös közleményben jelentik be a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer építésére és üzemeltetésére vonatkozó elhatározást. A közvélemény tájékoztatása ez esetben húsz évet késett!
Ugyanakkor a program már 1957-ben beindult. Ezt megelőzően 1966 szeptemberében az MSZMP Politikai Bizottsága foglalkozott a mű kérdésével. Jelen volt Fehér Lajos, Nemes Dezső, Fock Jenő és szinte az előző grémium, hogy a következő tervidőszakban a létesítmény megépüljön. Ennek a határozatnak az értelmében kezdődött el a mű építése, és folytatódott egészen 1981-ig, kisebb-nagyobb megszakításokkal és különböző akadályok leküzdésével.
1981-ben szintén az MSZMP Politikai Bizottsága – a résztvevők felsorolásától most eltekintek, mert részben ugyanazok, akik előbben voltak – megállapodott, hogy különböző körülmények miatt bekövetkezett változások miatt a vízierőmű megépítését 1990-ig halasszák el. És csak most, és csak ekkor vetődött fel először, hogy a környezetvédelmi, ökológiai érdekek is figyelembe veendők! Kádár és Husák megállapodása, hogy 1982-ig az építés módját meg kell határozni, és a megvalósításról sohasem mondanak le, nem egyeznek bele a tartós szüneteltetésbe sem. Majd az 1984. március 27-én tartott ülésen vetődött fel először, lényegesen ellentétes érdekeket is hangoztatva a vízhozam, a vízminőség, a talajviszonyok és más ökológiai kérdések éles vitája. Az itt lévő szakértők már élesen elítélték és ellenezték a vízmű megépítését.
Ennek ellenére jellemző, hogy 1984. július 5-i keltezéssel az MSZMP agit-prop. osztálya – Lakatos Ernő vezetésével – jelenti a KB-nek, hogy ellenakciók kezdődnek a vízműépítéssel kapcsolatban, melyek elsősorban politikai jellegűek, de cselekedeteiket a természetvédők köntösébe kívánják csomagolni – ez politikai veszélyt jelent. Ennek ellenére kapkodó környezetvédelmi vizsgálatokba kezdenek, ennek feltétele és feltételezett eredménye az kell, hogy legyen, hogy a vizsgálat végül is bizonyítsa be, hogy a vízmű építésének folytatása nem okoz súlyos, jóvátehetetlen kárt. Ennek alapján a Politikai Bizottság határozatot hozott, melyben sürgeti a beruházás továbbfolytatását és befejezését.
1989. március 2-án hozta tudomására az MSZMP KB-nak Lukács János, hogy a kormányképviselők többsége nem támogatja a vízműépítést. Ennek alapján május 13-án a Kormány felfüggeszti azt.
Ez a rövid nacionáléja a vízműépítés legutóbbi időszakának. Az ügy jogi, kár- és felelősségi kérdései akként összegezhetők, hogy a titkos pártutasítások, KGST-tanácskozások, -ajánlások, illetve néhány szakmai grémium tanácskozásai döntötték el. Az a körülmény, hogy hatályos jogszabály ez időben még nem állt rendelkezésre, nem mentesíti a határozathozókat, mert maga a határozat is súlyosan sérti az Alkotmányt, még akkor is, ha a korábban jelzett – ahogy idéztem: akkor is folytatandó, ha bennünket hátrányosan érint – kijelentés, a határozatok ilyen formában nem valósultak meg.
Súlyosan sérti nemzeti szuverenitásunkat az akkori körülmények között még elfogadott államközi szerződés, mely a szerződés módosításának, megszűnésének esetére semmilyen semleges eljárási fórumot nem jelöl meg. Ez a mai napig is komoly nehézséget okoz a két állam megegyezésében. A korábban elmaradt előtanulmányok és elvi engedélyek hiányát nem pótolja egy 1980-ban született OVH-rendelet sem, miszerint ilyen nagyberuházásnál az egységes terv pótolná az elvi engedélyt. Ez a rendelet visszamenő hatállyal nem mentheti fel a határozathozókat!
A politikai jellegű joghátrányok közül elsősorban azt kell kiemelni, hogy a probléma még ma is napirenden van, és mint ilyen, hat a lakosság politikai közérzetére. Súlyosan befolyásolja a nagymarosi vízlépcső ügyének helyzete az ország közvéleményét. Károsan befolyásolta a közvéleményt az is, hogy a Németh-kormány 1988. szeptember 7-én elfogadta a vízlépcsőrendszer felépítésére vonatkozó előterjesztést, majd hat hónappal később, 1989. május 13-án felfüggeszti azt.
Eltekintve azoktól a kül- és nemzetgazdasági károktól, amelyeket a nyolc hónapon belül megváltoztatott, elhamarkodott döntés okozott, a Németh-kormány eljárása éppen akkor okozott politikai kárt hazánk nemzetközi megítélésében a sorsdöntő 1989-es évben, a nyugat-európai, valamint a külföldi magyarság tétlen támogatása miatt…, hanem azért is, mert eljárásuk következtében a korábban előadotthoz képest napjainkig is hat.
Összefoglalva: a mű megépítésének elhatározása során az országot súlyos gazdasági hátrányok, politikai sérelmek, alkotmánysértés érte, és szükségesnek látom a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer építésének bűnös közreműködésében résztvevőket felelősségre vonni. (Taps a kormánypártok részéről.) Ez meghaladja a tárca hatáskörét, de a felelősség megállapítására, az ügy teljes kivizsgálására a teljes vizsgálati anyagot a szükséges mértékben és terjedelemben a vizsgálóbizottságok elé bocsátom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me