KÁLMÁN ATTILA, DR. (MDF)

Full text search

KÁLMÁN ATTILA, DR. (MDF)
KÁLMÁN ATTILA, DR. (MDF) Elnézést, nem Katona Kálmán, hanem Kálmán Attila. Nyilván elírás. (Elnök: Elnézést kérek!) Semmi probléma.
A Kormány előterjesztésében úgy szerepel, hogy a Központi Műszaki Fejlesztési Alapból 1991-ben átmeneti jelleggel egymilliárd forintot a Felsőoktatási Fejlesztési Alaphoz, 1,8 milliárdot pedig az Országos Kutatási Alaphoz kell átadni. Az én javaslatom ezzel szemben nem azt mondja, hogy 1 milliárdot, illeve 1,8 milliárdot, hanem legfeljebb 1 milliárdot, illetve lefeljebb 1,8 milliárdot, azzal a szándékkal, hogy próbáljunk legalább egy részletet más területről átcsoportosítani.
A gazdasági válságból felemelkedni, az adósságterheket kezelni rövidebb távon elsősorban a termelés műszaki színvonalának nagymértékű növelésével, hosszabb távon pedig az oktatás és a tudományos kutatás színvonalának emelésével lehetséges. A Kormány által benyújtott módosító javaslat jelzett részlete az egyik nagyon fontos területről egy másik nagyon fontos területre kíván pénzt átcsoportosítani. Egy rövidebb távon hatékony területről egy hosszabb távon megtérülőre.
Véleményem szerint ezt csak akkor szabad megtenni, ha bizonyítottan semmilyen más területről nem teremthető elő a jelzett 2,8 milliárd forint vagy annak legalább egy része. És ha az illetékesek konkrét terveket nyújtanak be független szakértők véleményével kísérten az átcsoportosított összegek felhasználására. Módosító javaslatom nem zárja ki a Kormány eredeti javaslatának megvalósulását. Ugyanakkor lehetővé teszi a Központi Műszaki Fejlesztési Alap nagyobb védelmét is. Ez pedig megoldaná például a nyugat-európai szabványoknak megfelelő minőségbiztosítási rendszerek szélesebb körű kiépítését.
Arra gondolok, hogy például autógumik készítésénél a gyárból kikerülők között azért van olyan sok selejtes, mert csak a legvégén van műszaki ellenőrzés. Ha minden egyes fázisban külön-külön elvégzik a minőségellenőrzést, akkor el tudjuk érni a nyugati színvonalat. Huszonhárom vállalat kérte ilyen minőségbiztosító rendszer kiépítését, és csak tizenegynek tudták biztosítani, mert nem volt elég pénz rá.
Tehát ezért adtam be módosító javaslatot. Kérem a támogatását. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me