KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ)
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elvileg nem értünk egyet ugyan azzal, hogy a Központi Műszaki Fejlesztési Alapból 2,8 milliárd forint elvonásra kerüljön 1991-ben is. Megértve azonban a két alap fontosságát, amelyekre ez elvonásra kerül, és ismerve a költségvetés jövő évi helyzetét, végül is ezt még megértettük volna, és nem kifogásolnánk. Ugyanakkor egyetértünk a gazdasági bizottság jelentésével, amely az 1. és 6. §-ok elhagyását, valamint a 7. § kiegészítését indítványozza, mert ezekkel tulajdonképpen megerősíti ennek az intézkedésnek az ideiglenes jellegét.
A benyújtott törvénymódosító javaslat beépíti a törvénybe azt, hogy ezekre az alapokra a jövőben minden évben felhasználható legyen a Központi Műszaki Fejlesztési Alap. Ez némileg ellentmond a miniszter úr által elmondottaknak, miszerint 1992-ben – ha már a költségvetés majd megengedi, akkor – nem innen akarják finanszírozni.
Ugyanakkor viszont nem értünk egyet azzal, hogy 1991-ben is, ugyanúgy, ahogy az 1990-ben történt, a költségvetés az esetleges hiányok betömésére a Központi Műszaki Fejlesztési Alapból vonjon el pénzeket. 1990-ben kétmilliárd forintot vont el erre a célra. Mádl miniszter úr a gazdasági bizottság ülésén kérdésre válaszolva közölte, hogy nem tervezi a Kormány 1991-ben a Műszaki Fejlesztési Alap további megcsapolását. Ugyanakkor viszont ennek valóban ellentmondani látszik a benyújtott költségvetési törvény 67. §-a, amely konspiratív módon ugyan, de tulajdonképpen a további elvonásra tesz kísérletet. Azt mondja ugyanis, hogy módosítja az 1990. évi XLVII. törvény 12. §-át. Ugyanakkor viszont az 1990. évi XLVII. törvénynek összesen három paragrafusa van, tehát ott nem lehet módosítani a 12-es számút. Van viszont az 1988. évi XI. törvénynek 12. §-a. Ez az a törvény, amelynek a törvénymódosító javaslatát éppen most tárgyaljuk, és ezt a törvényt akarjuk kiegészíteni egy 12/A §-sal, amire egyébként gondolt a költségvetési törvény akkor, amikor azt mondta, hogy ez az 1990. évi XLVII. törvény.
Ezek után persze tényleg felmerül a kérdés, hogy melyiket gondolta komolyan a Kormány. Mindenesetre nem tudjuk támogatni ezt. Én elhiszem ugyan a miniszter úrnak, hogy ezt már nem így gondolja a pénzügyi kormányzat, tehát nem úgy gondolja a költségvetést, ahogy benyújtotta, viszont az is kétségtelen, hogy amíg ennek a módosítása nem történt meg, addig tényleg nem zárható le, és tényleg együtt kell tárgyalni. Tehát a költségvetés tárgyalásáig mindenképpen várni kell ennek a kérdésnek a lezárásával.
Másrészt várni kell azért is, mert ide ugyan csak ez az egy módosító javaslat érkezett, hacsak a gazdasági bizottság jelentését nem tekintjük módosító javaslatnak, mert szerintem az az; de a külföldiek befektetéseiről szóló törvénymódosító javaslathoz már érkezett olyan módosító javaslat, amely egyúttal módosítja ezt a törvényt is. Ezek a kérdések tehát összefüggenek, és mindenképpen nyitva kell hagyni a tárgyalását addig, amíg a nyitott kérdések nem zárhatók le. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me