MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter:

Full text search

MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter:
MÁDL FERENC, DR. tárca nélküli miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Én nagyon köszönöm valóban jóindulatú és világos felvetését, de szeretnék információt nyújtani erről a bizonyos ellentmondásról.
Nincs ugyan jelen a pénzügyminiszter, aki részben nyilvánvalóan illetékes ebben az összegügyben – hogy így mondjam. Az én információim szerint a következőről van szó: az OTKA javára az 1,8 milliárd és a Felsőoktatási Fejlesztési Alap javára az 1 milliárd, az összesen 2,8 milliárd. Ez valóban eredetileg 3 milliárd volt, de a tanácskozások során – párhuzamosan készültek a munkálatok a kormányzat szintjén is – arra a nyomásra, ami a műszaki fejlesztés oldaláról nehezedett arra az elképzelésre, hogy a tudományos alapkutatásokat is támogassuk, a 2 milliárdos OTKA-támogatási elképzelésből most már e törvény tekintetében 1,8 milliárd, feltehetően tévedés címén, bent maradt a költségvetési törvénytervezetben a 2 milliárd. (Moraj a képviselők között.) Ez az egyik, amit információként el tudnék mondani.
A másik: az 1 milliárd plusz ehhez képest tudomásom szerint a költségvetési törvényjavaslat előkészítésénél az utolsó órákban, amikor világossá vált, hogy az eredeti költségvetési igényekhez képest további lényeges csökkentéseket kell végrehajtani, illetőleg forrásokat kell teremteni, különböző alapokból átcsoportosított a Kormány bizonyos összegeket a bevételi oldalra a költségvetésben. Tudomásunk szerint a Központi Műszaki Fejlesztési Alapból akkor gondolt a kormányzat, a pénzügyminiszter 1 milliárdot átcsoportosítani költségvetési támogatási célokra.
Ezt az infomációt tudom adni ennek az ellentmondásnak a feloldására. Felteszem, hogy amikor a pénzügyminiszter úr előterjeszti expozéjában a költségvetési törvényjavaslatot, akkor ezt meg fogja erősíteni. Ez nem teszi… nem nehezen magyarázhatóvá ezt a lapsust, illetőleg ezt az ellentmondást. De a dolog lényege ez, hogy ez az előterjesztés az utolsó szava – kvázi – a Kormánynak, s ehhez képest az a plusz 1 milliárd az adott helyzet nehézségének feloldására. más alapokból való átcsoportosítás mellett a Műszaki Fejlesztési Alapból is 1 milliárdot átcsoportosított.
Így van benne négymilliárd, aminek igazában a Kormány szándékai szerint 3,8-nak kellene lennie a költségvetési törvényjavaslatban.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me