TÓTH TIHAMÉR, az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója:

Full text search

TÓTH TIHAMÉR, az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója:
TÓTH TIHAMÉR, az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkormányzati, közigazgatási, belbiztonsági és rendőrségi bizottság november 28-i ülésén újólag tárgyalta a köztársasági megbízott jogállásáról, hivataláról és egyes feladatairól szóló törvényjavaslatot.
Ez alkalommal már a tárgyalásnak részét képezte a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok sora is.
A törvényjavaslat 1. §-ára vonatkozóan módosító indítványt nyújtott be 882-es sorszám alatt dr. Kiss György, 892-es sorszám alatt István József és 918-as sorszám alatt Hodosán Róza és dr. Szabó Erika. A törvényjavaslat 1. szakasza szól a köztársasági megbízott képesítéséről, mégpedig abban a formában, hogy a képesítési előírás feltételeit más jogszabály körébe utalja. A téma vizsgálatánál az első eldöntendő kérdés az volt, hogy helyes-e azt az elvet követni, hogy egy most alkotandó törvénynél visszahivatkozunk egy alacsonyabb szintű jogszabályra, vagy pedig kövessük azt a gyakorlatot, hogy együtt, ebben a törvényben kerüljön megalkotásra a képesítési előírás is.
Tekintettel arra, hogy a 84/1990-es kormányrendelet csupán erről, a köztársasági megbízott szakképesítéséről rendelkezik, a bizottság úgy döntött, hogy nem szükséges, hogy egy egyszakaszos kormányrendelet hatályban maradjon, hanem lényegesen jobb, jogtechnikailag kezelhetőbb megoldás az, hogyha itt a törvényben kerül meghatározásra a képesítési előírás.
Ezek után a módosító javaslatokat nézve a bizottság abban a helyzetben volt, hogy egyrészt szűkítő, másrészt tágító értelmezésűek voltak ezek a módosító javaslatok. Van, aki elegendőnek találta csak a jogtudományi egyetemi végzettséget ötéves gyakorlattal, míg a másik javaslat jogi szakvizsga előírását, illetve meglétét követelte meg, ugyanakkor a harmadik javaslat pedig általában felsőfokú végzettségről beszélt. A vita után a bizottság többségi határozattal hozott döntése az volt, hogy fogadja el a bizottság a hatályos kormányrendelet, a 84/1990-es kormányrendelet teljes szövegét, és az kerüljön be a törvényjavaslat 1.§-a helyébe.
Tulajdonképpen itt lehetne most további érveket és ellenérveket felhozni amellett, hogy kizárólag jogi, állam- és jogtudományi végzettséghez, képesítéshez kell-e és szabad-e kötni a köztársasági megbízott képesítési előírásait. Elfogadtuk többségben a kormányrendelet helyességét, és azt mondtuk, hogy nem feltétlenül az a szabály jó, amelyik kizárólagos rendelkezést tartalmaz, és nem veszi figyelembe azt, hogy esetleg más irányú szakképzettséggel és megfelelően hosszú közigazgatási gyakorlattal is betölthető ugyanez a munkakör. Így került bele a jelentésünkbe az az egészen pontosan a kormányrendeletből átvett szöveg, amelynek értelmében köztársasági megbízottá az a büntetlen előéletű, cselekvőképes magyar állampolgár nevezhető ki, aki állami vagy jogtudományi egyetemi, illetve állam- és jogtudományi egyetemi végzettséggel, és legalább ötéves vagy más egyetemi végzettséggel és legalább tízéves közigazgatási gyakorlattal rendelkezik.
Ugyancsak az 1. szakasszal egyidejűleg tárgyaltuk, és a bizottsági jelentés szerkezetében ezért hoztuk előre a 11. szakaszra vonatkozó részt, amelyik a törvény hatályba lépéséről rendelkezik. És miután az 1. szakaszban meghatároztuk a képesítési feltételeket, ezért itt indokolt volt a 84/1990. XI. 13. kormányszámú rendelet hatályvesztéséről is rendelkezni.
A módosító javaslatok a továbbiakban a törvényjavaslat 2. §-ának (2) bekezdésére vonatkoztak. Itt elsőként a 886-os számú, dr. Mezey Károly és dr. Szendrei László képviselők módosító javaslatát tárgyaltuk. Az eredeti szöveg, a (2) bekezdés úgy hangzik, hogy a köztársasági megbízott pártban tisztséget nem viselhet, a párt nevében vagy érdekében nyilvános közszerepléssel járó tevékenységet nem folytathat. A javaslat értelmében a (2) bekezdésnek csak az első mondata maradt volna meg. A bizottság nem értett egyet ezzel a módosítással, mert úgy tartja helyesnek, hogyha a kizárási feltételeket ettől lényegesen tágabb körben határozza meg a törvényjavaslat.
Ugyanide vonatkozott dr. Gál Zoltánnak a 934-es sorszám alatt előterjesztett módosító javaslata, amelyik már lényegesen pontosabban, illetve szűkebben határozta meg azokat az eseteket, amelyek az összeférhetetlenséget kimondanák. Tulajdonképpen a bizottság nagyjából-egészéből dr. Gál Zoltán módosító javaslata alapján szövegezte meg a törvényjavaslat új 2. §-ának (2) bekezdését, és ennek értelmében a köztársasági megbízott párt hivatali tisztségviselője és választott testületi tagja nem lehet, párt nevében vagy érdekében nyilvános közszerepléssel járó tevékenységet nem folytathat. És miután a bizottság részben ezt a módosító javaslatot felhasználva, de önállóan fogalmazta meg az új (2) bekezdését a törvényjavaslat 2. szakaszának, ezért nem támogatja a 934-es számú módosító javaslatot; s úgy, ahogy utaltam rá az elején, a 886-os számút sem.
A törvényjavaslat 3.§-ának a) pontját 918-as sorszámú módosító indítványában dr. Szabó Erika és Hodosán Róza a következőképpen próbálta szabályozni, illetve a következő javaslatot terjesztette elő a köztársasági elnök megbízatásának megszűnése idejére; ezenkívül ugyancsak a 934-es sorszám alatt dr. Gál Zoltán nyújtott be még módosító javaslatot, és a 886-os számú javaslata dr. Mezey Károlynak és dr. Szendrei Lászlónak ugyancsak kitért a megszűnés esetére. A bizottságnak ugyancsak többségi véleménnyel hozott határozata értelmében semmi nem indokolja azt, hogy az önkormányzati törvénynek a kifejezett rendelkezésétől, amelyik azt mondja ki, hogy a köztársasági megbízottat a köztársasági elnök működésének időtartamára nevezik ki, tehát hogy ettől akár az ügymenet megkönnyítése, illetve a hivatal átadásának megkönnyítése érdekében indokolt volna eltérni.
A többségi álláspontot indokolta az is, hogy a köztársasági megbízottak hivatalát felelős hivatalvezető vezeti, akinek lehetősége van helyettesíteni a köztársasági megbízottat addig, amíg az új megbízott kinevezésre kerül. Ennek értelmében a bizottságunk mindhárom módosító javaslatot elutasította, illetve egyiket sem támogatja.
A 934-es sorszámú, ugyancsak dr. Gál Zoltán képviselőtársunk módosító indítványa a következőkben az 5. szakasz (1) bekezdésére vonatkozott. Az eredeti szövegből elhagyni javasolta az államigazgatási feladatokat ellátó, állami költségvetésből gazdálkodó szervezet megjelölést. A bizottság a javaslat elvetése mellett az eredeti szöveget tartja pontosabbnak, ezért miután ez a meghatározás nemcsak ebben a törvényjavaslatban szerepel, több, jelenleg hatályos, számos jogszabály és belső rendelkező utasítás is ismeri ezt a fogalmat.
Ugyancsak az 5. szakasz (1) bekezdésére vonatkozott dr. Szabó Erika és Hodosán Róza módosító indítványa is, akik a köztársasági megbízottra vonatkozó külön fejezetre történő utalásnak a törlését tartották indokoltnak.
A bizottság ugyancsak a javaslat elutasítása mellett döntött. Indokolásként azt fogadta el a többségi vélemény, hogy szükséges a működési költségeket ugyan megjelölni elkülönítetten a belügyminisztériumi költségvetéstől, de nem indokolja semmi sem, hogy az külön fejezetet képezzen.
Vissza szeretnék térni dr. Gál Zoltán módosító javaslatára, amely ugyancsak érintette a költségvetési elkülönítést, de itt nem a külön fejezetben történő elkülönítésről szólt. Ennek megfelelően a két javaslat elvetése mellett a bizottság az 5. § (1) bekezdését a következőképpen fogalmazta meg: "A köztársasági megbízott hivatala államigazgatási feladatokat ellátó, állami költségvetésből gazdálkodó szervezet. Működésének költségeit az állami költségvetés a belügyminisztériumi költségvetési fejezetben, azon belül elkülönítetten biztosítja."
Az 5. § (2) bekezdésére vonatkozóan a 918-as, dr. Szabó Erika és Hodosán Róza módosító indítványa a bekezdés elhagyását javasolta. Ugyancsak erre vonatkozott dr. Gál Zoltán módosító javaslata, aki a megyénként vagy területenként létrehozandó köztársasági megbízotti hivataloknak a kirendeltség elnevezést javasolta. A bizottság a két módosító javaslatot ugyan nem fogadta el, de a bizottsági jelentésben az 5. § (2) bekezdését a következő szövegezéssel pontosította: "A köztársasági megbízott a régión belül (megyénként) területi hivatalokat hozhat létre." A "megyénként" zárójeles megfogalmazásba került, ennek eldöntése a későbbiekre marad.
Ugyancsak a 918-as módosító indítványa dr. Szabó Erikának és Hodosán Rózának a törvényjavaslat 6. §-ának elhagyását javasolta azzal az indokolással, hogy a köztársasági megbízott hivatalra vonatkozó ilyenfajta rendelkezéseknek a törvényben való megfogalmazása mintegy beavatkozás lenne a hivatal belső ügyrendjének az összeállításába, illetve az ügyrendi feladatok meghatározásába.
Dr. Gál Zoltán módosító javaslata itt már csak az elnevezésben, a területi kirendeltségek vonatkozásában szerepel. Miután az előbbiekben a bizottság ezzel az elnevezéssel, ezzel a módosítással nem értett egyet, így értelemszerűen itt is ennek az elutasítása mellett döntött.
Ugyancsak elutasításra került dr. Szabó Erika és Hodosán Róza 934-es sorszámú javaslata, amely a törvényjavaslat 7. §-ának teljes elhagyására vonatkozott. Az indokolása egyezett a 6. § törlésére vonatkozó indokolással.
A bizottság álláspontja ebben a tekintetben többségi álláspont szerint az volt, hogy egy kerettörvény az önkormányzati törvény rendelkezései mellett, amikor a jogállásról szóló külön törvényjavaslat szerepel, akkor egyáltalán nem mondható az, hogy indokolatlan a további, a kerettörvénybe nem tett, és ott nem rendezett kérdések szabályozása. Ezért a teljes 6. és 7. § fenntartásával értett egyet a bizottság.
Közbevetőleg jegyzem meg, hogy dr. Szájer Józsefnek volt a bizottsági ülésen egy szóban előterjesztett módosítási javaslata, amely csak a 7. § (2) bekezdésének az elhagyására vonatkozott, de ugyancsak elutasításra került.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me