PALOTÁS JÁNOS (MDF)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (MDF)
PALOTÁS JÁNOS (MDF) Igyekszem betartani. Elnök Úr! Először is egy szakmai reflexió arra, mi a különbség, ha nevesítek egy gazdaságon belül egy 10 százalékos kört, és azt próbálom ösztönözni, és azt mondom, hogy ez a gazdaságpolitikám iránya: vagy azt mondom, hogy Amerikában ez a kör az egész, és akkor az egészet dinamizálom – a kettő között mi a közgazdasági különbség. Azt hiszem, ebből elég nagy hangversenyt lehetne rendezni. Ez a dolog egyik megközelítése volt.
A másik: egy pillanatig nem állítottam, hog a lakosság 10 százalékát mentesíteni kell minden adó alól… (Soós Károly Attila: Ezt én sem mondtam!) Én azt mondtam, hogy a gazdaság szereplőinek mentesítenék ezt a 10 százalékát, hogy így erősen degresszíven, tehát alacsony szinten fogok adóztatni azért, hogy ő megerősítsen. A kettő között én szintén elég éles különbséget látok. De a részletes vitában nyilván meg fogom indokolni minden módosító javaslatomat.
Soós Károly Attila azt is tudja egyébként, hogy nagy kompromisszumokkal a módosító javaslat nem a teljes koncepciót – amit elmondtam – követi, hanem azt mondja, hogy ebbe az irányba el kell fordulni, méghozzá oly módon, hogy a Kormány által beterjesztett költségvetési körön belül maradva – és itt tesz egy súlypontáthelyezést a vállalkozási nyereségadóval, azt állítva, hogy meg lehet tenni 1991. január 1-jén az első lépést.
Amiért viszont az egész reflexióban szót kértem – és elég lesz a hátralévő idő –, hogy azt mondjam, képviselőtársaimnak a figyelmét itt a kormánykoalícióban szeretném felhívni egy óriási nagy csapdára! Soós Károly Attila nagyon jól tudja - és megtámadta a kormánykoalíció gazdasági koncepciói közötti különbségeket –, hogy kizárólag egy radikális program húzhatja ki ezt a gazdaságot a jelenlegi kátyúból. Nagyon veszélyes számára – ha úgy tetszik, akár a pártja számára is, bár remélem, hogy ezzel nem fog azonosulni a Szabad Demokraták Szövetsége –, hogy megjelent esetleg egy radikális program a kormánykoalíció pártjai között, aminek esetleg esélye van, hogy megoldást fog adni, ezért nagyon jó számukra megtámadni ezt a radikális programot, és lehetővé tenni, hogy inkább ne; támogatást ígérek annak a programnak a kormánykoalíción belül, amelyiknek esélye sincs, hogy megoldást adjon gazdasági problémáinkra, hiszen ezzel időt ad az ellenzéki pártoknak egy felkészülésre, és minden bizonnyal fogja veszteni a népszerűségét a kormánykoalíció.
Figyeljünk erre oda, erre szeretném képviselőtársaim figyelmét felhívni! Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me