BEKE KATA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:

Full text search

BEKE KATA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:
BEKE KATA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! Engedjék meg, hogy ízlésem ellenére felolvassam a választ, hátha szabadon beszélve kihagynék valamilyen vonatkozást.
Az Országos Közoktatási Intézet a Művelődési és Közoktatási Minisztérium által létrehozott és az alapfeladatok körében a minisztérium által fenntartott intézmény. Ilyen alapfeladat például elemi szakmai szolgáltatások, vizsgaszervezés, versenyszervezés, különböző tantervű programok kifejlesztése, a követelmény– és vizsgarendszer kimunkálása. Az alapfeladatokra épülő kutatási-fejlesztési tevékenységet úgynevezett feladatfinanszírozás keretében kívánjuk elláttatni. Ebben és a pedagógus- továbbképzésben az Országos Közoktatási Intézeten kívül számítunk a Nemzeti Szakképpzési Intézetre is, továbbá a megyei pedagógiai intézetek általunk is ösztönzött társulásából kialakuló regionális pedagógiai központokra.
A posztgraduális képzés az egyetemekhez és a főiskolákhoz kapcsolódik. Az Országos Közoktatási Intézet minisztériumi felügyeletével az illetékes helyettes államtitkárt bízta meg a miniszter úr. A konkrét kérdésekre – tekintettel arra, hogy öt perc áll rendelkezésemre – fordított sorrendben válaszolok, a nyelvoktatással kezdve a nagyon fontos kérdések sorát.
A jelenlegi jogszabályok már lehetővé teszik, hogy magyar iskolák közvetlenül építhessék ki kapcsolatukat nyugat-európai partnerekkel. Ezen túlmenően az angol nyelvtanítás támogatására egy világbanki program keretében és a Béke Hadtest által küldött nyelvtanárok segítségével történtek lépések.
Németországgal kormányközi egyezmény van, és ezen belül kiegészítő szerződések sora segíti elő a német nyelv tanítását.
A francia féllel a közelmúltban történtek a Művelődési és Közoktatási Minisztérium illetékes főosztályán az egyeztető tárgyalások. Az idegen nyelvű oktatás eredményessé tétele érdekében 1990. október 2-án létrejött az Országos Idegen nyelvű Oktatási Tanács, amelynek koordinatív szerepe van mindazon magyar és külföldi szervek között, amelyek ezzel a témával foglalkoznak.
A francia nyelv, örömmel jegyzem meg – gondolom, képviselő úr is örömmel fogadja majd –, hogy a magyar tanügyi adminisztrációban van partnere a francia nyelvű lektoroknak; a minisztérium felsőoktatási és kutatási főosztályán S.Faragó Magda, illetve a jelen hónap 22-e óta Arany Éva közreműködése révén személyes és hivatalos kapcsolat is van. Francia partnereink készségessége megmutatkozik abban is, hogy maguk jelzik azokat a területeket – például a Külkereskedelmi Főiskola, az Államigazgatási Főiskola, a Rendőrtiszti Főiskola területeit, ahol igényeinken, az eddig francia lektorokkal ellátott területeken túlmenően is lehetségesnek látják szakemberek delegálását.
A következő kérdésekre ezután szeretnék válaszolni, röviden.
Az országos tanulmányi versenyek, az új programok, metódusok menedzselésének kérdése, és az anyanyelvi gimnáziumok ügye. Nyilvánvaló, hogy az Országos Pedagógiai Intézetnek e rendkívül fontos feladatait az új intézet, az Országos Közoktatási Intézet egy-egy részlege továbbra is gondozni fogja, hiszen ezekre a tanulmányi versenyekre ma is készülnek diákok, és érettségi is lesz ebben az évben.
Még a kétnyelvű gimnáziumokról szólnék. Kisebb zökkenők voltak a közoktatás irányításában bekövetkezett vezetőváltáskor, de a nyár óta eltelt időszakban a közoktatási főosztály vezetője háromszor is találkozott az illető érintett iskolák igazgatóival. A kísérlet indulásakor nem vetődött fel, hogy az érettségi tárgyak nagy részét idegen nyelven kell tanulni. A főosztály jelenleg készíti az érettségi vizsga rendszerének új koncepcióját. Ennek részeként fölvetődött, hogy a tanulók önkéntes jelentkezése alapján lehetővé kellene tenni, hogy a két tannyelvű iskolákba járók bizonyos – természetesen idegen nyelven tanult – tárgyakból az adott idegen nyelven érettségizhessenek. Ezeknek a vizsgáknak a tartalmi követelményei természetesen megegyeznek a magyar nyelvű érettségi vizsga követelményeivel.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, szíveskedjék a választ elfogadni. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me