BEKE KATA művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:

Full text search

BEKE KATA művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:
BEKE KATA művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Örömmel válaszolok a kérdésére, mert nem arról van már szó, hogy fontolgatjuk a szakszervezetekkel való tárgyalást, hanem folyamatosan tárgyalunk a különböző szakszervezetekkel. Az utolsó tegnap volt, az első jó néhány héttel ezelőtt, és természetesen folyik tovább ez az egyeztetés. A közoktatás területén szervezett nyolc legnagyobb szakszervezettel tárgyalunk, a kultúra területén 18 ilyen szakszervezet működik, a felsőoktatásban foglalkoztatottaknak pedig 12 szakszervezetével tárgyaltunk.
Visszatérve a legégetőbb kérdésre, a közoktatásra, közösen állapítottuk meg azt, hogy milyen mértékben tudunk béremelést elérni a rendelkezésünkre álló keretek között. Teljes volt a konszenzus abban, hogy összesen 42 százalékos fizetésemelést terjesztett elő a tárca. Ebben benne foglaltatik az a 10 százalék, ami az elmaradt, még Glatz Ferenc minisztersége alatt megígért béremelés utolsó harmada volna, 20 százalék fizetésemelés, és az egyéb értelmiségi anyagi ágazatoktól való elmaradás, amelyiknek a mértéke azért hála istennek nem 50 százalék, annyira nem fekete a világ, de éppen elég nagy, és azok a jövedelmek sem nagyok. Úgyhogy ezt szerettük volna elfogadtatni, ez a 42 százalék került a Kormány elé. Az ország ismert helyzetében erről – sajnos – nem lehet szó, minden bizonnyal a 30 százalék lesz az, amelyik a Kormány által is elfogadásra kerül.
Ennek egyébként 7,7 milliárd a vonzata, a 42 százalék 15 milliárdot jelentett volna. Látom a pénzügyi államtittkár kollégám arcán azt, amit mint lehetőségről, mint irrealitásról szóban is hallottunk.
Nemcsak a bérrendszerről tárgyaltunk egyébként, pontosabban erről a százalékos fizetésemelésről, hanem egy új bérrendszer kialakításáról is. Ugyanis nem kívánjuk a most feltehetően csak 30 százalékos, a jövőben reméljük, hogy sokkal nagyobb fizetésemelést az eddigi automatizmus szerint a pedagógusoknak juttatni, amely szerint a kis fizetésű kis emelést kap, a nagy fizetésű nagy emelést kap. Ezen szeretnénk változtatni, és helyrehozni az ország egyes részei és Budapest, illetve Budapest egyes kerületei közötti fizetési aránytalanságokat is.
Ez a tárgyalás a közeljövőben fog folytatódni a különböző szakszervezetek és szakértők bevonásával.
Természetesen a demonstrációról tudunk. Azt is tudjuk, hogy a szakszervezetek egyike nem tüntetést, hanem nagygyűlést szervez, éppen azért, mert tudatában van az ország helyzetének.
Magam egyébként személy szerint nagyon örülök annak, hogyha a kollégák artikulálják a saját érdekeiket. Ez a magánember véleménye volt, és nem a tárca válasza.
Végezetül, gondolom ez is bizonyítja azt, hogy változatlanul stratégiai ágazatnak tekintjük az oktatást. Nem nyugszunk bele abba a siralmas állapotba, amelyben van. Tudjuk azt, hogy nem történt meg az eredeti tőkefelhalmozás az oktatásügyben a hatvanas-hetvenes években, amikor megtörténhetett volna, de azt is tudjuk, hogyha itt a lehetőségek szerint, sőt annál egy kicsit többet nem fordítunk az oktatásügyre, akkor a jövőt tesszük tönkre.
Kérem képviselő urat, szíveskedjék válaszomat elfogadni. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me