HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:

Full text search

HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter:
HORVÁTH BALÁZS, DR. belügyminiszter: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Örülök a kérdésnek, mert pár mondat erejéig lehetőséget kapok arra, hogy a rendőrség aggasztó anyagi gondjairól beszélni tudjak.
Ahhoz, hogy a rendőrség technikai felszereltségének színvonalát valamelyest is változtatni tudjuk, ahhoz, hogy elképzeléseinknek megfelelően a rendőrség létszámát bővíteni tudjuk, felméréseink szerint – amelyekre aránylag pontos terveket készíttetünk – 5,8 – 6,2 milliárd forintra lenne szükség. A mai szűkös viszonyok között azt hiszem, köztudott, közismert, hogy ezt az összeget a költségvetés nem tudja biztosítani, sőt, épp a mai napon láttam, az újságban olvastam, hogy a jelenleg megállapított költségvetési kereteket is csökkenteni kívánják a bizottsági viták során. Természetesen ez nem akadálya annak, hogy valamilyen módon, a lehetőségeinkhez képest, a technikai ellátottság színvonalán ne változtassunk.
Pontosan ezért nemzetközi pályázatot írtunk ki a rendőrségi gépkocsikra. Úgy vélem, hogy december végére, január elejére a pályázat nyertesétől megrendelhetünk meghatározott számú gépkocsit, és folyamatosan jóval kisebb fogyasztású és mobilabb, gyorsabb nyugati gépkocsikra tudjuk kicserélni a rendőrségi gépjárműparkot.
Minden lehetőséget fölkutatunk arra, hogy különböző nyugati segélyakciók keretében a rendőrségi infrastruktúrát – beleértve a gépkocsiparkot is – pótoljuk, kiegészítsük.
Második kérdésére nézve azt tudom válaszolni képviselő úrnak: arról nem mondhat le a jogszabályalkotó, de a Belügyminisztérium sem, hogy a rendőrséget mint szervezetet megfosszuk a kényszer alkalmazásának a lehetőségétől, azonban ezt a legszigorúbb jogszabályi keretek között biztosíthatjuk csak a rendőrség számára. Ezért elkészítettük a rendőrségről szóló törvénytervezetet, a múlt hét szombaton jött ki a nyomdából. Engedje meg, hogy rögtön egyet fölajánljak. Ebbe már megkíséreltük beépíteni a biztosítékokat, amelyek arra szolgálnak, hogy a törvény védje a polgárt az egyik oldalon, de a másik oldalon védje a szabályosan, jogszerűen, az állampolgár érdekében intézkedő rendőrt is.
A harmadik kérdésére azt tudom válaszolni, hogy nem vitás, hogy a tájékoztatás irányított volt; irányított volt, azokat az információkat juttatták el a sajtóhoz felelős rendőri, belügyminisztériumi vezetők, amelyek az ő álláspontjuk, véleményük szerint elégségesek voltak ahhoz, hogy az állampolgárokat megnyugtassák. Ez megváltozott. Minden adatot nyilvánosságra hozunk, minden lehetőséget megkísérlünk biztosítani a sajtónak ahhoz, hogy az elkövetett bűncselekményekről, azok kiváltó okairól, a motívumokról az állampolgárokat hitelesen tájékoztassák. Felhívtam munkatársaim figyelmét arra, hogy minden esetben álljanak a sajtó rendelkezésére. Úgy veszem észre, remélem, hogy igaz, hogy megfelelő körülmények között tudjuk informálni a sajtót. Azt hiszem, hogy ez egy kétirányú utca, egyébként én nagyon remélem, és nagyon remélhetjük mindannyian, hogy a sajtó ezt megfelelő módon honorálja, és nemcsak a meglőtt, elvágott nyakú embereken keresztül mutatja be a rendőri munkát, hanem bemutatja azt is, ami emögött van. A magam részéről ezt kívánom a sajtónak, és kívánom saját magunknak is. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me