ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kétségtelenül a ma kézhez kapott indoklásban foglaltakat nem kívánom megismételni, habár lényegében az indokolás tartalmazza azokat a szempontokat, amelyek az igazságügyi kormányzatot a törvényjavaslatnak a beterjesztésére késztették. Ugye, az nyilvánvaló, hogy a jogállam kialakulásának, az állampolgári jogok érvényesülésének és a demokráciának nélkülözhetetlen feltétele az önálló bírói hatalom kialakítása, és az ehhez szükséges és jól működő bírósági szervezetnek a megteremtése.
Azt hiszem, a sok jogászból álló Országgyűlésnek közvetlen tapasztalataira is alapítottan megállapítható, hogy napjainkra Magyarországon az ítélkezésnek a feltételei oly mértékben romlottak, amelyek már nemcsak a gyors és időszerű, hanem a színvonalas és törvényes ítélkezést is veszélyeztetik és lehetetlenné teszik. Az ide vezető okokról nem kívánok részletesen beszélni, hiszen erről az igazságügy-miniszter úr már számtalan alkalommal a sajtóban is közölt megnyilatkozásaiban részletesen beszélt.
Közismert, hogy az ötvenes évek bírósági apparátust sem elkerülő bizalmatlansága, a bíróságok szerepének a téves megítélése olyan veszteségeket okozott, amelyeket a bírói apparátus a mai napig sem hevert ki.
Most mindezt csak fokozta a bírósági hatáskörök minden eddigit felülmúló bővülése. Elég, ha csak annyit említek, hogy 1988. január 1. napjától 40 olyan új jogszabály jelent meg, amely kisebb-nagyobb mértékben növelte a bíróságok feladatait, továbbá az ügyforgalom növekedése és az ügyek mind nehezebbé válása is szinte megoldhatatlan feladatok elé állítja lassan a bírósági apparátust.
Így az egyre fokozódó munkateher, amely párosul az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiányával, valamint a nemzedékváltással, ez állandóvá és nagymértékűvé tette a fluktuációt. Ezt a folyamatot a Kormány 1989-ben és '90-ben tett kedvező intézkedései lassították ugyan, de megállítani, visszafordítani a mai napig sem tudták. S a gazdasági életben bekövetkezett változások, a külföldi kapcsolatok bővülése jelentősen megnövelték a keresletet a jól képzett jogászok iránt. Ugyanakkor a bírákat, a bírósági fogalmazókat is mindenütt külön szeretettel fogadják. Csak friss példaként tudom megemlíteni, hogy francia ösztöndíjjal januárban öt bíró vagy közjegyző utazhat ki úgy Franciaországba, hogy minden költségét a meghívó francia fél viseli.
Tapasztalataink szerint a más jogi munkakörökben elérhető jövedelmek és a bírák javadalmazása között soha ilyen szakadék nem volt, mint napjainkban. Ma a kezdő bírói fizetés 15 ezer forint! S az alsófokú bíróságokon húsz éve dolgozó bíró fizetése alig haladja meg a 20 ezer forintot!
Ezért ismételten felerősödött az 1988. júliusi bérrendezés után átmenetileg némileg lelassult elvándorlás, ami tovább rontja a bíróságok helyzetét. Egyrészt azért, mert az ott maradó, most már zömében fiatal, gyakorlatlan bírói karra így még nagyobb munkateher hárul, másrészt pedig a bírák és más bírósági dolgozók nap mint nap szembetalálkoznak azzal, hogy volt kollégáik lényegesen kisebb felelősséggel, aránytalanul, jóval magasabb jövedelemmel járó jogászi álláshoz jutnak.
Ma állandónak mondható az, hogy a bírói állások több mint 10%-a – ami országos viszonylatban egy jelentős szám – betöltetlen jelenleg, és a jelenleg működő apparátus nagy részének gyakorlata valójában csak alig néhány éves. A bíróságok vezetőinek jelzése szerint, amennyiben nem következik be a lehető legrövidebb időn belül jelentős javulás, akkor a pályaelhagyás ezen a vonalon beláthatatlan és soha nem látott méreteket fog ölteni. Már jelenleg is igen magas azoknak a bíráknak a száma, akik megtették az első lépéseket az igazságügyi munkaviszonyuk megszüntetéséhez, de a végleges döntést az előkészítés miatt köztudottá vált új előmeneteli és bérrendszer bevezetésétől tették függővé.
A sajtóból nyilván látták, hogy az igazságügy-miniszter a tisztségbe kerülése óta kinyilvánította azt a határozott szándékát, hogy a bírósági szervezet reformját megvalósítsa, és a bíróságok helyzetét javítsa, annak ellenére, hogy nyilván működése kezdetétől tisztában volt azzal is, hogy a bíróságok helyzetének egyre drasztikusabb romlását csak mélyreható és egymással összefüggő, részben azonnali, részben pedig hosszabb távra szóló intézkedések képesek megállítani s kedvező irányban megváltoztatni. S ennek volt része az, hogy a Kormány munkatervének megfelelően ez év októberében az Igazságügyi Minisztérium előterjesztést tett a bíróságok helyzetének ismertetésével a fejlesztési feladatokra, és javaslatot tett a bírák és más bírósági dolgozók létszámának emelésére, a bíróságok működéséhez szükséges anyagi, technikai feltételek, valamint az igazságügyi dolgozók helyzetének javítására.
A most előterjesztett javaslat valójában kettős célt szolgál. A bírói függetlenség megsértésének a lehetséges közvetett eszköze mindig – mint minden pályán – a bíró anyagi függősége, a javadalmazásának és előmenetelének szubjektív módon való intézése. Ez nyilván csak azzal a módszerrel küszöbölhető ki, ha a bíró előmenetelét és munkájának anyagi elismerését törvényben foglalt elvek biztosítják. Másrészt a bérrendszernek tükröznie kell a bírói munkával szemben támasztott követelményeket s az ezzel járó felelősséget is, tehát azt, hogy egyedül a bíró az, akinek kizárólagos joga és kötelessége végső fokon dönteni az állampolgárok vitás ügyeiben, a bűncselekmények elkövetőiről, továbbá más, a jogszabályok által egyre nagyobb számban elé utalt kérdésekben.
Ugyanakkor figyelemmel kell lenni arra a korlátra is, amely garanciális okokból a bírák számára kizár minden más kereseti lehetőséget! A bíró munkája éppen emiatt nem is hasonlítható össze egyéb jogi munkakörökkel, csupán más hatalmi ágak felelős döntést hozó tagjaival.
Tisztelt Országgyűlés! A beterjesztett törvényjavaslat címe és tartalma szerint a bírák, az ügyészek, a bírósági és ügyészségi dolgozók előmeneteléről és javadalmazásáról szól. Mindaz tehát, amit eddig a bírák és bíróságok helyzetéről elmondtam, az értelemszerűen vonatkozik az ügyészek és az ügyészségek megítélésére is. A jelentős munkateher, a viszonylag alacsony bérezés, az egyre fokozódó pályaelhagyás és az ebből eredő 15%-os – tehát még magasabb, mint a bíróságoknál – létszámhiány, mint erről a legfőbb ügyész úr a múlt héten a Parlamentben is szót ejtett, az ügyészi szervezetet éppúgy jellemzi, mint a bírói apparátust.
Az nyilvánvaló, hogy jól működő igazságszolgáltatás csak jól működő ügyészi és bírói szervezet mellett lehetséges, s ennek megfelelően a nemzetközi tapasztalatok és a magyar igazságszolgáltatás hagyományai is azt bizonyítják, hogy a bírák, az ügyészek és más igazságszolgáltatási dolgozók előmenetelét és javadalmazását azonos elvek alapján és egy törvényben célszerű szabályozni. A javaslat ennek a követelménynek, tehát a két szevezet és feladatkör sajátosságait figyelembe véve tesz eleget.
Lehetne még részletesen sorolni azokat a szempontokat, amelyek indokolják a törvény elfogadását, de nyilvánvaló és feltételezem, hogy ezek a képviselőtársaim előtt közismertek. Végezetül csak azt szeretném kiemelni, hogy a társadalom és az állampolgárok számára sem elhanyagolható nyereség, ha sikerül olyan garantált előmenetelt bevezetnünk, amely nemcsak a pályakezdők, hanem a legjobb felkészültségű jogászok és más szakemberek számára is biztonságossá és vonzóvá teszi a bírósági és ügyészségi munkát, s az így kifejtett szempontok alapján kérem a törvényjavaslat elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me