KATONA KÁLMÁN (MDF)

Full text search

KATONA KÁLMÁN (MDF)
KATONA KÁLMÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Három észrevételem lenne a törvénytervezettel kapcsolaban. Az egyik az, hogy van két olyan helyi bíróság, a Pesti Központi Kerületi Bíróság és a Budai Központi Kerületi Bíróság, amely létszámában, méretében meghaladja esetenként a megyei bíróságokat is, ezért az lenne a javaslatom, hogy ennek a két nagy helyi bíróságnak a vezetőit, akik nagy felelősséggel és leterheltséggel dolgoznak, sorolják a megyei bírókkal azonos kategóriába. Az elnököt és az elnökhelyettest gondoltam ide sorolni. Ezzel kapcsolatban egy módosító indítványt már beadtam, csak még nem érkezett meg.
A másik gondolatom az, hogy a helyi bíróságok színvonalának emelése érdekében nem látom célszerűnek a 8. §-ban azt a kitételt, hogy csak a második fizetési osztály harmadik, illeve negyedik fizetési fokozatáig mehet elő egy helyi bíróság bírája, mivel esetleges tudományos munkájával elérhet olyan besorolást – ha nem lenne ez a kizáró tényező –, amely arra ösztönözné, hogy helyi bíróságnál fejtse ki szakmai tevékenységét.
A harmadik észrevételem egy véleményem szerint súlyos ellentmondás a törvénytervezet és a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénytervezet között, mégpedig azért, mert másként határozza meg a bírák fizetését – másból, egy fix összegből indul ki – ez a törvény, míg a köztisztviselők törvénye a közigazgatási államtitkár illetményéből indul ki.
Ezt már elmondták előttem, ezért nagyon röviden az lenne a javaslatom, hogy a bírákról szóló törvényt igazítsuk rendszerében a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényhez, itt gyakorlatilag a két melléklet átdolgozásáról lenne szó, ezt én munkatársaimmal holnapra elvégzem, s be fogom adni az általam elképzelt variációt.
A másik gondolat ezzel kapcsolaban az, hogy az államtitkár úr bíróságról beszélt, a bíróságok megnövekedett terheiről, ugyanakkor a 2. sz. mellékletben leírt értékek számomra azt mondják, hogy itt valójában csak a bírák megbecsülését dolgozták ki, mivel ha megnézem ezt a táblázatot, számomra az derül ki, hogy egy szakirányú egyetemi végzettségű munkatárs, aki szintén nagyon fontos a bíróságok jó működése érdekében, gondolok itt pl. a számítógépes rendszer kiépítésére, 18 év alatt éri el a kezdő bíró fizetését. Ezt én nagyon lassúnak tartom, némi módosítást javasolnék, ezzel kapcsolaban is egy indítványt fogok tenni. Köszönöm. (Taps!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me