MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ)

Full text search

MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ)
MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én módosító indítványt terjesztettem elő az illetékekről szóló törvényjavaslathoz. E módosító indítvány lényege, hogy a javaslat által 6000 forintban meghatározott bontóperi illeték összege 3500 forint legyen.
Mivel ezt a témát tegnap dr. Török Ferenc képviselőtársam érintette, ezért csak nagyon röviden kívánok egy-két gondolatot hozzáfűzni a módosító indítványhoz.
Az az indítvány látszólag nem olyan nagy és átfogó jelentőségű, mint a többi indítvány, de ha figyelembe vesszük a statisztikát, hogy Magyarországon minden harmadik házasságot felbontanak, akkor látható és nyilvánvaló, hogy a bontóperi illeték mértéke sajnos elég széles rétegeket érint.
A javaslatom indoka és oka az volt, hogy a bérből és fizetésből élők, átlagos vagy átlag alatti életszínvonalon élők számára ez a bontóperi illetékösszeg megfizethetetlen és kissé sarcjellegű. Mindannyian tudjuk, hogy a válás az egész család számára egy lelki és anyagi katasztrófát, csődöt jelent. Nem kell részletezni a lakásproblémát, a vagyonmegosztás szomorú következményeit stb. Ha mindehhez hozzászámítjuk azt, hogy a házasságot felbontani kérőknek még ezzel is számolniuk kell, akkor láthatjuk azt, hogy ezen réteg – tehát az átlagos és az átlag alatt élő réteg számára – lehetetlenné válik a házasságok felbontása.
Tudom, hogy sokan azt mondják: "No és, legalább csökken valamit a válások száma". Nem hiszem azt, hogy ennek a javaslatnak, amely a bontóperi illetéket ilyen magasra emelte, ez lett volna az indítórugója, indítóoka, de ha valaki mégis így gondolná, hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy egy olyan házasság fenntartása, amely véglegesen és helyrehozhatatlanul megromlott, csupán formai kötelékké vált, s nem tölti be a társadalmi rendeltetését, és amelyet elkeseredett gyűlölet hat át, a fenntartása – különösen ilyen eszközökkel – kifejezetten káros, ártalmas a feleknek, a családnak és a környezetüknek.
Meglepődtem, hogy a költségvetés illetékbevételi részén ez milyen elenyésző bevételt jelent, és különösen nem számottevő ezen belül a peres illetékekből befolyt bevétel, s különösen nem a bontóperes illetékből befolyó bevétel. Következésképpen hogyha 6000 helyett 3500 forintban állapítják meg a bontóperi illeték mértékét, ez valószínűleg a költségvetést nem fogja alapjaiban megrengetni, annál is inkább, mert eddig a bontóperes illeték az általam javasoltnál is kevesebb volt.
Végül pedig azt szeretném még elmondani, hogy valahogy úgy érzem, nem is erkölcsös, hogy a házasság intézményének válságát is felhasználjuk az illetékbevételnek a költségvetési növelésére. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me