ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Képviselőház! A pártfőiskolán államvizsga letételével szerzett okleveleket először a 10/1956-os rendelet ismerte el a képesítés szempontjából főiskolai oklevéllel egyenértékűnek. Ezt a rendelkezést fenntartotta a pártfőiskolán, valamint a budapesti pártbizottság marxizmus-leninizmus esti egyeteme kétéves szakosító tagozatán szerzett oklevél képesítő jellegéről szóló 17/1963-as kormányrendelet is. Az előbb felsorolt okleveleket 1983. június 30-áig lehetett megszerezni. A maxizmus-leninizmus esti egyetemen szerzett bizonyítványokról, oklevelekről, valamint a politikai képzettség elismeréséről szóló 1979-es rendelet 2. §-a ugyanis ezt a határidőt határozta meg olyanként, ameddig az államvizsga letételével főiskolai oklevéllel egyenértékű oklevelet lehetett szerezni itt. Ilyen oklevél kiadására tehát 1983. július 1-je után már nem kerülhetett sor. Az 1985. évi I. törvény módosításáról rendelkező 1990. évi XXIII. törvény az egyetemek létesítésének és megszüntetésének jogát az Országgyűlés hatáskörébe utalta. Az egyetemekről szóló 30/1990-es országgyűlési határozat a politikai főiskolát már nem sorolta föl, ezáltal a főiskola megszűnt.
Figyelemmel arra, hogy az 1961. évi III. törvény hatályba lépése óta a felsőoktatási rendszerben megszűntek a felsőfokú technikumok, a felsőfokú intézetek és az egyetem jellegű főiskolák, ezek kiadott oklevelei ma is felsőfokúnak számítanak. Az 1985. évi I. törvény hatályba lépéséről rendelkező törvényerejű rendelet akként rendelkezett, hogy a törvénynek – idézem – "A felsőfokú iskolai, egyetemi vagy főiskolai végzettségre vonatkozó rendelkezései a törvény hatályba lépése előtt szerzett más felsőfokú iskolai végzettség érvényét nem érintik."
Csak példaképp: egy dunántúli megyében a pedagógusok 80 százalékának van olyan felsőfokú végzettsége, amely megfelel a szakjának. Az ott kinevezett igazgatók – ez a múlt évben volt – 30 százalékának van csak, ha leszámítjuk ezt a politikait, felsőfokú végzettsége.
A Lenin Intézetet az ELTE Orosz Intézetéből 1952-ben a Minisztertanács határozatával szervezték meg, egyetemi előadók, középiskolai tanárok, fordítók, valamint a marxizmus-leninizmus oktatói képzésére. Az intézetet 1954-ben felsőoktatási intézménnyé alakították át, és 1957. szeptember 1-jéig működött.
Szélsőséges szemlélettel más egyetemeken kiadott oklevelek értéke is megkérdőjelezhető, ha a micsurini biológiára, a sztálini nyelvelméletre vagy a marxista közgazdaságra gondolunk. A megoldást abban az irányban kell keresni, hogy a különböző pedagógus, művészeti munkakörök, illetőleg művelődési intézményvezetői munkakörök betöltésének feltételeiről rendelkező jogszabályokban kell szakirányú pedagógus, népművelő, meghatározott művészeti stb. végzettséget előírni. Az új állások meghirdetésénél, a pályázatok elbírálásánál pedig ma is érvényesíthető az, hogy nem veszi figyelembe az értéktelen párt-okleveleket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me