HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr!
A külpolitikára figyelve egyre gyakrabban találkozunk azzal a hírrel, hogy a Szovjetunió 1991. január elsejétől állampolgári jogként fogja biztosítani lakosai számára a külföldre utazás lehetőségét. A Szovjetunióban erre az intézkedésre olyan körülmények közepette fog sor kerülni, amikor az országban még mindig fokozódik a belső feszültség, eddig nem tapasztalt méretű az élelmiszerhiány, és kiszámíthatatlan társadalmi és politikai események követhetik egymást. Ha már a vitatott gazdasági reformtervek határozott bevezetésén fáradoznának is, a legjobb esetben sem lenne javítható belátható időn belül a közellátás és a társadalom életszínvonala. A határsorompók megnyitása, nemzetközi vélemények szerint, tömeges exodust indítana el a Szovjetunióból a szomszédos és a nyugat-európai országokba. Szovjetunióbeli becslések szerint is százezertől akár 20 millió főig terjedhet az országot a reménytelenség miatt végleg elhagyni akarók száma.
Az ilyen tömegben meginduló és eddig példa nélkül álló népvándorlás gazdasági és társadalmi csődhelyzet elé állítaná a legfejlettebb nyugat-európai országokat is. Ezen országok közül sajátos önvédelmi érdekből többen már jó előre intézkedések foganatosítását tervezik. Magyarország, mint a Szovjetunió szomszédja a legközvetlenebbül lenne érintve a menekültáradat cél-, illetve tranzitállomásaként. Nem kell nagy jóstehetséggel rendelkeznünk afelől, hogy belássuk: gazdaságunk és társadalmunk összeroppanna, ha ez a tehertétel a valóságban is bekövetkezne.
Kérdésem a belügyminiszter úrhoz: fel tudnak-e készülni olyan intézkedések foganatosítására a határforgalom, a határ- és idegenrendészet területein vagy a Szovjetunió állampolgáraira vonatkozó bel- és kiutazási feltételek újraszabályozásában, amelyekkel a nemzetközi normákat és a genfi konvenciót nem sértve, az ország érdekei szempontjából nemkívánatos fejlemények elhárítására képesek lesznek. Ehhez a problémához szorosan kapcsolódik, hogy miként kívánják kezelni az országban tartózkodó több tízezer rendezetlen státusú külföldi állampolgár jogi helyzetét. Várom a miniszter úr válaszát, köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me