SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Bár kétségtelen tény, hogy az előttünk fekvő törvénytervezet jelentőségét tekintve nem tartozik a legfontosabb gazdasági jogforrások közé, és az inkább csak a versenytörvény kiegészítőjének, mintegy oldalkocsijának tekinthető, megszületését tekintve mégis mindenképp nevezetes törvényként vonul be a magyar gazdasági törvénytárba, hisz annak megalkotásában maga az élet kért részt, és a legmerészebb indítványt nem mi, képviselők nyújtottuk be, hanem az a tisztelt Ház falain kívülről érkezett.
A kőolaj és kőolajtermékek kivétele a törvénytervezet hatósági áras termékeket tartalmazó mellékletéből kétségtelenül olyan horderejű kérdés, amit egyikünk sem gondolt, nem gondolhatott reálisan javasolhatónak. Az most mégis itt van, és ráadásul a sors furcsa iróniája folytán úgy van itt, hogy azt fordított szereposztásban, az Érdekegyeztető Tanácson keresztül a társadalom, vagy annak legalábbis egy jelentős része követelte ki a piacgazdaságot hirdető Kormány vonakodása ellenése. S mindezek után, bár a kérdés száraznak, elméletieskedőnek tűnhet, óhatatlanul felmerül a kérdés, van-e választási lehetősége a tisztelt Háznak, vagy kényszerpályára kerültünk-e a döntés meghozatalát tekintve.
Mi szabad demokraták mindenesetre a kőolajlibero elfogadását javasoljuk. Nem azért, mert azt ránk oktrojálták, hanem azért, mert ez tűnik célszerűnek és piackonformnak, hozzátéve, hogy az ilyen fontos nyersanyagok forgalmazásában a piacot jelenleg uraló nagyvállalatok saját nyereségükön túl a piac stabilitását is alapvetőnek kell, hogy tekintsék, törvény által előírtakból következően.
A törvénytervezet legértékesebb fejezete és fő ereje kétségtelenül a 22. §, mely a korábbi alacsony szintű jogszabálydzsungelen keresztül vág rendet, azt deregulálva.
Az ember szinte megszédül attól a mennyiségű különféle szintű árszabályozó rendelettől, határozattól, rendelkezéstől, amivel eddig együtt éltünk, de amivel együtt természetesen egy piacgazdaság nem funkcionálhat. Így ezért is, meg azért is üdvözlendő a törvénytervezet, mert annak filozófiája alapvetően elismeri az árak abszolút szabadságát és csak ott rendelkezik, ahol korlátozni akar.
A törvénytervezet szerintünk tán legnagyobb tévedése a 19. §, mely mostani formájában számunkra elfogadhatatlannak tűnik. Vajon hogyan adhatna a Parlament szabad felhatalmazást a Kormány részére, hogy az az általa szükségesnek ítélt esetekben szabadon rendelkezhessen nem hatósági árak területén is? Ha ilyen automatikus, bianco jogosítványt adnánk a Kormánynak, jelentős adózási, pénzügyi vagy egyéb szabályozóeszköz-változás esetére, akkor ezzel igen könnyen elérhetjük, hogy nemcsak élni, de visszaélni és hajlamos lenne azzal a felhatalmazott.
A tapasztalat azt tanítja, hogy az ilyen rendkívüli intézkedések egyébként is csak rövid ideig tartó szükségállapotok esetén lennének hatékonyak. Így, ha a Kormány – reméljük ritkán – ilyen eszközökhöz akarna nyúlni, úgy azt csak egy törvényben meghatározott árukörben tehesse meg – például a liberalizált alapvető élelmiszerek vagy alapvető nyersanyagok esetében –, s utólagosan ahhoz is a Parlament jóváhagyását kell kérje.
Egyébként itt jelezném, hogy erre vonatkozó módosítási indítványt kíván a Szabad Demokraták Szövetsége még a törvénytervezethez kapcsolódóan beadni a mai nap folyamán.
További jelentős hiányossága a törvénytervezetnek az, hogy a hatósági árak megállapítását egyoldalú rendeletekkel képzeli el. A magabiztos hályogkovács módján elrendelt benzináremelés következményeiből leszűrhető tapasztalat ízelítőül szolgálhatott a társadalmi tolerancia jelenlegi mértékéről, állapotáról. Ebből, úgy gondolom, úgy gondoljuk, legyen elég ez az egy tapasztalat!
Ezért mi a magunk részéről teljes egészében támogatjuk Katona Kálmán képviselőtársunk vonatkozó módosító javaslatát, mely a hatósági ár megállapítójának az illetékes érdekképviseleti szervekkel történő előzetes egyeztetést indítványozza előírni. Érthetetlen, hogy a gazdasági bizottság legutóbbi, e tárgykörrel foglalkozó ülésén a Kormány jelenlévő képviselője mégis, a fájdalmas eseményeket és a miniszterelnök úr emlékezetes parlamenti felszólalását követően is ellenezte ezt a módosítást. Mindenesetre biztató, hogy ezen véleményével akkor egyedül maradt.
Végül még valami: a törvénytervezet indoklási része azzal kezdődik, hogy nálunk a verseny szabadságát csak törvény korlátozhatja, a beavatkozások köre szűk és feltételei törvényben szabályozottak. Fel kell, hogy hívjam arra a figyelmet, hogy nincs jogszabályunk, mely afelől rendelkezne, hogy Magyarországon a versenyt csak törvény korlátozhatja. A versenytörvényhez kapcsolódóan egy ezt célzó módosító indítványt volt szerencsém beterjeszteni, amit a Kormány képviselője nagy vehemenciával lesöpört az asztalról; engem is meggyőzött annak visszavonásának szükségességéről. S íme, most nagy meglepetésemre az ártörvény indokló része erre való hivatkozással kezdődik!
Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Elnök Úr! Az itt felsorolt fenntartásokkal együtt a Szabad Demokraták Szövetsége úgy érzi, hogy az ártörvény némi módosítások után tulajdonképpen elfogadható és hasznos célt fog szolgálni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me