TARDOS MÁRTON (SZDSZ)

Full text search

TARDOS MÁRTON (SZDSZ)
TARDOS MÁRTON (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ártörvényről tárgyalunk, és mindnyájan tudjuk, hogy a piac és a szabad árak lényegileg azonos fogalmak. Ezért én azt gondolom, hogy nem a törvényi szabályozás, hanem a szabad árak felé tett határozott lépés az, ami jelentőséget ad a mai vitának.
Mire szeretném felhívni a figyelmüket? Arra szeretném, hogy deklarált szabad ár még nem jelent keresletet és kínálatot harmonizáló árat, még nem jelent piaci viszonyokat. Nem azért nem jelent, mert a monopóliumok ezt megzavarják, hanem azért, mert a gazdaságban működő vállalatok, gazdasági egységek, a gazdasági irodalomban gazdasági ügynöknek nevezett egységek nagy száma még nem tanulta meg, hogyan kell piacgazdaságban gazdálkodni, hogyan kell az árakat megállapítani, melyek azok a tényezők, amelyeket figyelembe kell venni.
Az elmúlt időszakban a magyar kormányok büszkék voltak arra, hogy milyen nagy része a magyar áraknak szabad ár. Mi – közgazdászok – tudtuk ebben az időszakban is, hogy a szabad árak jelentős része nem hangolja össze a piacot, nem hoz létre olyan helyzetet, hogy megszűnik a hiány, és a fölösleg meg az árak mozgása automatikusan megtisztítja a piacot, mint ahogy azt a tankönyvek tanítják.
A magyar viszonyok között ilyen piacmegtisztításra ritkán kerül sor, s ennek az az oka, hogy a magyar vállalatok – elsősorban az állami vállalatokra gondolok és a szövetkezeti nagyvállalatokra – akkor is normákhoz, méghozzá az állam által megállapított normákhoz tartják magukat, amikor szabad árral gazdálkodhatnak, szabadon gazdálkodhatnak, és a szabad árat csak annyiban tekintik másnak, mint a kötött árat, hogy itt nagyobb nyereséget tudnak realizálni. Igyekeznek azoknál az áruknál is nagy nyereséget realizálni, amelyek nem adhatók el, vagy nem adhatók el könnyen a piacon, és nagyon sajátos piaci taktikát alakítanak ki.
Most nehéz időszak következik a szabad árak vonatkozásában. Az eladóknak és a vevőknek meg kell ismerniük egymást. A gyakorlat fogja csak ezt a tanulási folyamatot elősegíteni, csak a gyakorlatban lehet elérni, hogy itt bekövetkezzen az igazi változás, hogy megszűnjön a hiány a magyar gazdaságban, és az ármechanizmus funkciójának megfelelően működjön.
Higgyék el, hogy ehhez a kívánt lépéshez csak az első tett, hogy felszabadítjuk az árak zömét. Az igazi tett akkor következik be, ha meg tudjuk változtatni az állami és szövetkezeti vállalatok és a magánvállalatok viselkedési normáit. Ehhez a munkához kívánok igazán erőt magunknak itt a Parlamentben, az országban, de ennek jegyében elfogadom és támogatom az ártörvényt a mai formájában. Lényegtelen szabályozási megjegyzéseinkről pedig a részletes vitában fogunk szót ejteni. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me