MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)

Full text search

MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)
MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Urak! Köztudott, hogy Magyarországon a fogyasztás tejből és tejtermékekből 1987-ben érte el a csúcsot, amikor is 200 kg volt az egy főre jutó fogyasztás. 1988-tól 1990-ig azonban a 28 százalékos, majd a 38 százalékos, végül a 42 százalékos központi kormányzati fogyasztói áremelkedés hatására, illetve a reálkeresetek általános csökkenése miatt a fogyasztás erőteljesen csökkent. E kedvezőtlen folyamathoz hozzájárult még az is, hogy a múlt évben a termelőknek biztosított támogatást megszüntették, és a fogyasztói árkiegészítés is meglehetősen beszűkült. Ebben a helyzetben a tejipar értelemszerűen feldolgozással, majd exportálással próbálta a fölös mennyiséget levezetni, ám 1990-ben szinte minden feltétel különösen kedvezőtlen az exportra.
Ez több okra is visszavezethető. Egyrészt a múlt évi 70 százalék támogatás helyett az exportra ebben az évben már csak 50 százalékot, augusztus 15-től kezdődően pedig már csak 30 százalékot folyósított a kormányzat, miközben a tej alapanyagára és a feldolgozáshoz szükséges egyéb alapanyagok ára átlagosan 50 százalékkal emelkedett.
Tovább nehezíti az export helyzetét az a tény, hogy a Közös Piac tagországai a múlt év szeptemberében egy százalékkal magasabb tejtermelésre adtak engedélyt. Ilyen körülmények között aligha várható, hogy a vaj- és tejporexport tekintetében a világpiacon számottevő kedvező változás következzen be.
Mára rendkívül aggasztó helyzet alakult ki. Országunkban a tejtermékek fogyasztása az életszínvonal csökkenése, az áremelkedések hatására óriási mértékben csökkent, ami rendkívül hátrányos arra gondolva, hogy az egész társadalom érdeke az lenne, ha éppen ezekből emelkedne jobban a fogyasztás. Ugyanakkor a szövetkezeti tejtermelők, valamint a magángazdák nem csökkentették termelésüket, emiatt jelentős, egyes megyékben pedig kritikus a fölös tejmennyiség, amelyet egyedül a feldolgozott termékek exportjával lehetne levezetni.
Az említett kedvezőtlen világpiaci feltételek mellett ez azonban nem vállalható. Világosan látszik, hogy súlyos a helyzet, és ennek messzemenő hatása lehet az egész nemzetgazdaságra. Ma már minden érintett fél tudja, hogy elkerülhetetlen országunkban a tejtermelés csökkentése. Nem mindegy azonban, hogy ez milyen módon valósul meg.
Figyelembe kell venni azt a tényt, hogy Magyarországon hosszú idő kellett, amíg a szarvasmarha-állomány a mai szintig eljutott. Végső soron ha a jelenlegi helyzetben nincs megoldás, ez odavezetne, hogy ezt az állományt nagymértékben vissza kell fejleszteni.
Egyes megyékben és egyes városokban, így Hajdu-Bihar megyében is a fölös tejmennyiség elviselhetetlen mértéket öltött az országos átlaghoz képest. Ma a szövetkezeti tejtermelők és a magángazdák ostromolják a tejipart, hogy milyen mennyiségű tejet fog felvásárolni tőlük, választ azonban képtelenek adni, hiszen az illetékes minisztériumok semmiféle kapaszkodót nem hajlandók megadni sem a termelésre, sem az árakra vonatkozólag. Amennyiben ez a helyzet továbbra is fennmarad, jövőre összeomolhat a tejipar, aminek beláthatatlan következménye lenne a mezőgazdaságra, állattenyésztésre, a háztáji állattartásra, a tejtermelésre, feldolgozásra, a foglalkoztatásra, egyszóval a nemzetgazdaságra.
Kérdezem tehát a miniszter urakat:
1. Mit tesz a kormányzat a belső fogyasztás további csökkenésének megakadályozása érdekében?
2. Végleges-e a Kormány elhatározása, hogy megszünteti az eddigi fogyasztói árkiegészítést a tejtermékekre is?
3. Amennyiben megszüntetnék a fogyasztói árkiegészítést, tervezik-e azt, hogy ezt szociálpolitikai célokra úgy használják fel, hogy a leginkább rászorultak tejet, illetve tejtermékeket bonra vásárolhassanak vagy a szociális intézmények kaphassák meg a kedvezményes vásárlás lehetőségét.
4. Kívánja-e a Kormány szabályozni a tej felvásárlási és értékesítési árát és hogyan?
5. Terveznek-e olyan exporttámogatást, amely legalább nullszaldót jelent a termelők, illetve feldolgozók számára?
6. Elfogadja-e a kormányzat azt, hogy e súlyos helyzetben a tejtermelés visszaszorítása csak szabályozottan, fokozatosan mehet végbe?
Végül: Mi az oka annak, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a tejipar állandó megkeresésére sem volt hajlandó elképzeléseit közölni, nem is beszélve arról, hogy a tejipar konkrét javaslatokat is tett a helyzet kezelhetősége érdekében? (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me