BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Elnök Úr! Képviselő Úr! A tisztelt képviselőtársam által bemutatott konkrét ügyről tájékozódtam. Megállapítottam, hogy a Közép-Dunántúli Gázszolgáltató Vállalat Nagykanizsán valóban a régi, elhasznált acélcsövek helyett új csöveket épít be, és ez a munka kiterjed a fogyasztó tulajdonát képező csatlakozó vezetékekre is. A gázszolgáltatásra vonatkozó rendelkezéseket a gázenergiáról szóló 1969. évi VII. törvény, valamint a végrehajtására kiadott nehézipari miniszteri rendelet, valamint a Polgári Törvénykönyv közszolgáltatási szerződésről rendelkező szabályozása tartalmazza. Ezek szerint a csatlakozó vezeték javításának, karbantartásának vagy cseréjének a költségei a fogyasztót terhelik. A gázszolgáltató jogosan fizetteti meg a felmerült költségeket. A szolgáltatók azonban csak a munkadíjat számíthatják fel, mégpedig ellenőrizhető módon, elvileg tehát nem fordulhat elő jogtalan haszonszerzés.
Áttekintve az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt keretében működő öt gázszolgáltató vállalat gyakorlatát, azt állapítottam meg, hogy négy vállalat esetében a jogszabályban foglalt lehetőségekkel élve megfizettetik a csövek költségeit, az ötödiknél, a Tiszántúlinál bizonyára a jobb gazdasági helyzetükre való tekintettel, nem élnek ezzel a joggal. A gyakorlat tehát nem egységes. Egyébként a kérdésben jelzett gond mérséklésére számíthatunk, mert az újonnan bevezetett és általánossá váló műanyagcsövek alkalmazásával egy időben a csatlakozó vezeték karbantartását és javítását a gázszolgáltató vállalatok fenntartási kötelezettségűnek fogják tekinteni, és így az érintett polgárt közvetlenül – ismétlem: közvetlenül – terhek nem terhelik.
Egyébként folyamatban van a közszolgáltatásokról szóló törvények és rendeletek felülvizsgálata. Ezt az új helyzet indokolja, hiszen ezekben a szolgáltatásokban közelíteni kívánunk az európai szabványokhoz, és a felemlített, valóban elavult törvények felülvizsgálata mindenképpen szükségessé válik a közeli jövőben. Vonatkozik ez a gázra, az elektromos áramra és az összes többi közszolgáltatásra is.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me