GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:

Full text search

GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész:
GYÖRGYI KÁLMÁN, DR. legfőbb ügyész: Elnök Úr! Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szíves engedelmükkel először a végezetül feltett kérdésre válaszolnék. A jelzett időben külföldön tartózkodtam, távollétem idejére helyettesítésemről gondoskodtam.
Ami a Magyarországon 1990. október 25. és 28. között lezajlott, úgynevezett taxis demonstrációt illeti, az a módszer, ahogy ezt szervezték és végrehajtották, nem felel meg hatályos törvényeinknek.
A polgári engedetlenség nem jogi fogalom, ezért nem értelmezhető. Az Alkotmány szerint a békés gyülekezési jog és annak szabad gyakorlása a gyülekezésről szóló törvény szerint illeti meg az állampolgárokat. Az 1989. évi III. törvény szerint a közterületen tartandó rendezvény bejelentési kötelezettség alá esik az illetékes rendőrkapitányságnál, Budapesten pedig a rendőr-főkapitányságnál legalább három nappal előbb be kell jelenteni.
A gyülekezési jog további korlátja, hogy gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére felhívást, és nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.
Ismereteim szerint a jelzett időben tartott "rendezvényeket" a rendőrhatóságnak előzetesen nem jelentették be. Ezen kívül a rendezvények során bűncselekmény is megvalósult, elsősorban a közérdekű üzem működésének megzavarása elnevezésű tényállást a tömegközlekedés megbénítása igenis kimeríti.
A gyülekezési jog jogellenes gyakorlásának elsősorban rendészeti szankciója van. A törvény szerint a rendőrség az ilyen rendezvényt feloszlatja – a magyar jogi szóhasználatban a kijelentő mód imperatívuszt jelent –, a feloszlatást azonban figyelmeztetésnek kell megelőznie. Rendőri erő alkalmazására nem került sor. Erről a belügyminiszter úr, illetőleg a Kormány döntött. Ez azonban nem érinti azt a tényt, hogy a demonstráció jogellenes volt, gyülekezési törvénybe ütközött.
A bejelentéshez kötött rendezvény szervezése bejelentés nélkül a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértését valósítja meg, amely miatt az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.
A következő kérdés arra vonatkozik, hogy milyen intézkedéseket tettek az ügyészi szervek a kritikus napokban. A válasz röviden az, hogy semmilyent. Ha az engem helyettesítő legfőbb ügyész helyettes úr arra a következtetésre jutott volna, hogy a törvénysértés – értsd demonstráció – megszüntetésére hivatott szerv, az Országos Rendőrfőkapitányság vagy a belügyminiszter úr intézkedése szükséges, akkor az ügyészségi törvény szerint náluk felszólalhatott volna. E körben ennyi az ügyészség intézkedési lehetősége, az ügyészség nem rendészeti szerv.
A helyettesem viszont úgy vélte, hogy a rendőri erő alkalmazása nem szükséges, mert a kritikus helyzetet tárgyalás útján kell rendezni, a beláthatatlan következmények megelőzése végett, ezért felszólalással nem élt. Helyettesem október 26-án délelőtt a Magyar Távirati Iroda kérdésére nyilatkozatot adott. Ebben közölte, hogy a demonstrációval kapcsolatos intézkedésekre a rendőri szerveknek van joguk, és ismertette a gyülekezési törvény előbb említett rendelkezéseit. A helyzet jogi megítéléséről pedig több főhatóság szakembereivel konzultált. Eljárásával utólag mindenben egyetértek.
Egy kérdésről kell még szólnom. Említettem, hogy a demonstráció kapcsán bűncselekmény is megvalósult. A magyar büntetőjog a közforgalmú közlekedési üzemet közérdekű üzemnek minősíti, amelynek jelentős mértékű zavarása bűntett. Nem kétséges, hogy a villamos-, a helyi és távolsági autóbusz-közlekedést megbénító vagy korlátozó akadályok elhelyezése, a blokád megvalósítja ezt a tényállást. A blokád korlátozta az Alkotmányban biztosított szabad mozgás jogát is, ami ugyancsak a büntető törvénykönyvbe ütközik.
A cselekmények miatt a nyomozás ugyan a rendőrség hatáskörébe tartozik, de az ügyészségnek is joga és kötelessége az ilyen cselekmények üldözése. Távollétemben helyettesem, október 29. óta pedig én magam ilyen bűncselekmények miatt büntetőeljárást nem kezdeményeztem, és a jövőben sem szándékozom kezdeményezni. Ez az én döntésem, nem a Kormányé, és az én felelősségem, nem a Kormányé.
Ennek indokát röviden abban tudnám megadni, hogy a fiatal magyar demokrácia ez alkalommal először vizsgázott a gyülekezési törvény értelmezéséből. Különböző mértékadónak tekinthető forrásokból az említett napokon egymásnak homlokegyenest ellenkező információk hangzottak el a demonstráció jogosságáról, illetve jogtalanságáról. Abban a helyzetben, amikor a rendőrség a demonstrációhoz asszisztál és nem avatkozik be, és a Kormány a demonstráció szervezőivel tárgyal, megalapozottnak tűnik annak a megengedése, hogy a cselekmény jogellenességét illetően a résztvevők tévedésben lehettek. Mindez természetesen nem vonatkozhat az ez idő alatt elkövetett egyéb köztörvényi bűncselekményekre. Köszönöm. (Nagy taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me