KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
KOMOR SÁNDOR, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Parlament! A költségvetési bizottság megtárgyalta a tisztességtelen piaci magatartás tilalmáról benyújtott törvényjavaslatot. Ehhez ismertetném a bizottság előzetes állásfoglalását.
Az Alkotmány elismeri és támogatja a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát. Ez a szabadság azonban nem párosulhat tisztességtelen, elvtelen magatartással.
Mint ahogy az előterjesztésében az államtitkár úr említést tett róla, a tisztességtelen gazdasági tevékenységről korábban már született törvény. Ez a törvény az 1984. évi IV. törvény. Ez már alapelvi szinten bizonyos tételeket rögzített, ugyanakkor adós maradt olyan tételek részletes kibontásával, amelyek közel hozták volna gazdasági tevékenységünk szabályozását a nemzetközi normákhoz. Ez a törvényjavaslat, amely előttünk fekszik, már átfogóan rendezi ezeket a kérdéseket.
Konkrétan három kérdést emelnék ki, amellyel a versenyjog kibővül az 1984. évi IV. törvényhez képest.
Ez: a versenykorlátozások jogával, ezen belül a kartelljoggal, a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmi szabályaival, ezen túlmenően a szervezeti egyesülések ellenőrzésével, vagyis az úgynevezett fúzió-kontrollal. Ezen túlmenően védelmet biztosít a versenytársaknak, a nemzetgazdaságnak és nem utolsósorban a fogyasztóknak.
Tehát a törvényjavaslat meg kívánja teremteni a versenyzés tisztességes és a káros korlátozásoktól mentes gyakorlása feletti védelem jogi kereteit. Bizottságunk – mint ahogy mondottam – megtárgyalta a törvényjavaslatot. Egyértelmű "igen" szavazattal általános vitára javasoljuk a plenáris ülésnek.
Ezen túlmenően bizottságunk megtárgyalta az október 10-ig beérkezett módosító javaslatokat: majd a későbbiekben ezzel kapcsolatban ismertetni fogom a bizottság álláspontját. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me