ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)

Full text search

ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP)
ROTT NÁNDOR, DR. (KDNP) Igen Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Pál László igen tisztelt képviselőtársam, amikor elismerő szavakat szólt a törvényjavaslatról, akkor utalt arra, hogy nem egészen világos, hogy kit illet ez a dicséret, hogy ezt a törvényt vagy legalábbis az elődjét, ami rendkívül hasonlított rá, ki készítette.
A törvény valóban rendkívül fontos és nagyon aktuális, nélkülözhetetlen ahhoz, hogy Magyarország bekerüljön a modern piacgazdaságok körébe. Nyugodtan kritizálhatom ennek ellenére, mert hiszen nem lehet tudni, legalábbis Pál László szavaiból nem volt teljesen egyértelmű, hogy kit tisztelünk atyjának.
A törvény egyik nagyon súlyos hiányosságának azt tartom, hogy tulajdonképpen a monopolhelyzettel nem foglalkozik. Mert amíg egyfelől a vállalatok szervezeti egyesülését nagyon szigorúan bekorlátozza – teljes joggal – ugyanakkor azt nem korlátozza be, hogy egyetlen vállalat egyeduralomra, tehát magyarán monopolhelyzetre tegyen szert a piacon, és arról sem intézkedik, hogy mi történjék azokkal a vállalatokkal, amelyek ma monopol jellegűek.
Na most, amikor egyfelől a verseny szabadságát törvényben akarjuk biztosítani, akkor ezzel inkonzisztensnek tűnik az, hogy sem a meglévő monopolhelyzeteket nem érinti ez a törvény, sem pedig azt nem kívánja meggátolni, hogy a jövőben monopolhelyzetek kialakulhassanak a piacon.
Ha az ember megnézi a legfejlettebb piacgazdaságok hasonló törvényhozását, akkor a monopolellenes törvények egész sorát találja. És csaknem kivétel nélkül minden piacgazdaságban.
A másik ilyen alapvető kritika, amit dr. Lotz Károly igen tisztelt képviselőtársam már említett, az a szankcionálás kérdése. A versenytörvények által előírt magatartáshoz a legtöbb piacgazdaságban súlyos szankciók fűződnek. Példaként említette Lotz Károly a belga törvényt, ahol nyolc hónaptól egy évig terjedő börtön a szankciója a törvény egyik előírása megszegésének.
Én az amerikai sherman act-re hivatkoznék, amely 1890-ben a monopólium létesítését három évig terjedő szabadságvesztés-büntetéssel és egymillió dollárig terjedő bírsággal büntette.
A törvény egy súlyos hiányosságának tekintem én is, hogy amikor az egyes magatartástilalmakat fölsorolja, akkor nem tartalmazza azt egzakt módon, hogy ezeknek a tilalmaknak a megszegéséhez milyen konkrét jogkövetkezmények fűződnek. Sem bírság tekintetében, sem az egyéb hátrányos jogkövetkezmények, netán büntetőjogi következmények terén.
A törvényjavaslat nem az egyes inkriminált cselekményeknél tartalmazza a szankcionálást, hanem egy külön fejezetben. Ez a szerkezeti megoldás vitatható.
Kósa Lajos igen tisztelt képviselőtársam azt mondotta, megérti, hogy sokkal több a mérlegelő elem, mint a normativitás. Ebben a szankciókat tartalmazó külön fejezetben úgyszólván korlátlan mérlegelési lehetőséget biztosít a törvény a Versenyhivatalnak, illetve a bíróságoknak, és ez igen kétessé teszi, hogy a valóságban, illetve a gyakorlatban milyen szankciók fognak érvényesülni a törvény megszegése esetén. És ez a gondolat továbbvezet egy kicsit önmagán. Fölmerül a kérdés, hogy valóban helyes-e egy hivatalra és a Kormány alá rendelt hivatalra ilyen rendkívül széles, tulajdonképpen bírói jogkört átruházni. Én a felé az elgondolás felé hajlanék, hogy bírói funkciót nem egy, közvetlenül a Kormány alá rendelt hivatalra, legalábbis a vezetésén keresztül a Kormány alá rendelt hivatalra kellene bízni, hanem valóban egy olyan, a Kormánytól független szervezetre, amelyik a bíróságok rendszerét követve mint egy független államhatalmi ág funkcionál.
Köszönöm a figyelmüket. (Kis taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me