OLÁH SÁNDOR, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke:

Full text search

OLÁH SÁNDOR, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke:
OLÁH SÁNDOR, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Aki még elég szerencsés vagy precíz ahhoz, hogy ezt a hivatkozott számú jelentést megtalálja az iratai között, az ebből pontosan olvashatja, hogy Bogárdi Zoltán, dr. Remport Katalin, Prepeliczay István képviselőtársak mentelmi ügye kapcsán a mentelmi bizottság, bár az eljárást lefolytatta, a közkegyelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően egy olyan furcsa helyzet állt elő, hogy méltánytalan lett volna itt képviselőtársainkkal szemben a mentelmi ügyet plenáris ülés elé hozni, és itt ügyükben az ország nyilvánossága előtt esetleg úgy teregetni ki a kérdéseket, ami egy ilyen közkegyelmi rendelkezés folytán jelentéktelen ügy, és a kegyelem alkalmazása alá eső.
A hivatkozott nevek között nem olvastam föl Bejczy Sándor képviselőtársunk nevét azért, mert a vele, az ő ügyében illetékes bíróság a vele kapcsolatos eljárásban visszaterjesztette a peranyagot azzal, hogy kéri a Ház elnökét és a mentelmi bizottságot, hogy ezt az eljárást folytassuk le. Erre a közeljövőben sor is kerül.
Miről van tulajdonképpen szó ezen rövid magyarázat után? Kerestük azt a megfelelő, emberiességi szempontból és jogi szempontból is megfelelő eljárást, amivel ezeket az ügyeket ellentmondó jogszabályi helyzetben lezárhattuk volna. Az Igazságügyi Minisztérium illetékes főosztálya úgy tájékoztatta az ügyekben érdekelt bírósági szerveket, hogy a Ház elnöke által visszaterjesztett periratokat anélkül, hogy a mentelmi bizottság vagy az Országgyűlés a bíróságokat prejudikálni kívánná a kegyelmi eljárás lefolytatásában - vizsgálják felül és nézzék meg, hogy a közkegyelmi rendelkezések alkalmazhatók-e ezekre.
Ismétlem: a négy személy esetében háromnál fogadta el az illetékes bíróság ezt az eljárást. Egyet visszaterjesztettek, és ez a mentelmi bizottság előtt megvizsgálásra és a plenáris ülésen pedig határozatra még elénk kerül.
Engedjék meg, hogy ennyiben befejezzem a tájékoztatót, amit azért tartottunk szükségesnek, hogy elmondjuk, hogy ha valaki számontartja, hogy kiknek a mentelmi ügyét jelenti be a Ház elnöke a plenáris ülésen, ne arra gondoljanak, hogy indokolatlanul húzódik ezeknek az ügyeknek a lezárása. Reméljük, hogy emberies formában sikerült az esetek nagy részében ezt a lezárást így elérni. Köszönöm a türelmüket.
Országgyűlési határozati javaslat Pozsgay Imre mentelmi jogának fenntartásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me