BEKE KATA művelődési és közoktatás-minisztériumi államtitkár:

Full text search

BEKE KATA művelődési és közoktatás-minisztériumi államtitkár:
BEKE KATA művelődési és közoktatás-minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszter úr tájékozódott a szlovák tanítási nyelvű általános iskola és gimnázium helyzetéről, és sajnálattal állapította meg, hogy egy országos beiskolázású 12 osztályos intézménynek nem oldották meg évtizedek óta a megfelelő elhelyezését.
Az Árpád-hídnál minisztériumi beruházással ezért épül iskolacentrum a szlovák gyerekek számára, mely optimális feltételeket biztosít majd a nevelőoktató munkához. A 12 tantermes iskolából és a 260 férőhelyes diákotthonból álló, közel 700 millió forintos minisztériumi beruházással épülő létesítmény alapozása 1990 nyarán megkezdődött. Ehhez az építő Középület-építő Vállalat az építkezés megkezdéséhez időben rendelkezett elvi építési engedéllyel, melynek alapján szeptember 5.-i dátummal kapta meg a tanácstól az építési engedélyt.
Tekintettel arra, hogy a nemzetiségek helyzetének további javítását elsődleges fontosságú kérdésnek tartjuk, továbbá figyelemmel a helyzet tarthatatlanságára, tárgyalásokat kezdtünk a kivitelezővel, és ígéretet kaptunk az építkezés 1992. szeptemberre való befejezésére.
Tájékozódtunk a fenntartásért és működtetésért jogszabályban meghatározott módon felelős VIII. kerületi Tanácsnál és a Fővárosi Tanácsnál az iskola rekonstrukciójának állásáról. A kapott információ szerint október 15-ig befejeződnek a rekonstrukció első üteme szerinti munkák. Ez lehetővé teszi, hogy az alsó tagozatos gyermekek a körülményekhez képest elfogadható módon tanulhassanak. A minisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a munkálatokat és szorgalmazni fogja az ígéret valóra váltását; szükség esetén megoldást keresünk a gyermekek elhelyezésére.
Szóban szeretném kiegészíteni ezt a tájékoztatást azzal, hogy a mai nap folyamán - talán éppen ezekben a percekben - látogatta meg az építkezést a minisztérium két munkatársa, hogy a rekonstrukció első ütemének határidőre való elkészülését ellenőrizze.
A befejezés dátuma tehát 1992. Ezt azért hangsúlyozom, mert képviselőtársam kapott egy ezzel ellentétes információt is, tehát ez a helyes dátum.
A működtetés és fenntartás a jelenleg hatályos jogszabályok szerint mind a kerületi, mind a Fővárosi Tanácsra is tartozik. Hogy ez az önkormányzat felállása után pontosan hogyan alakul, kiesik-e az egyik a fenntartók készül, arra a későbbiek folyamán fogok válaszolni. Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me