KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KERTÉSZ ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház!
Szükség van a megtermelt tejre, szükség van a vágóállatokra? Ezek a kérdések foglalkoztatják ma leginkább a termelőket a földtörvény mellett. Tudjuk, hogy egész mezőgazdaságunkban nagyon sok a probléma, de azt hiszem, az állattenyésztés területén, az élelmiszer-termelés területén leginkább.
Az exporttámogatások csökkentése tovább nehezítette a helyzetet. A legközismertebbek a tej és tejtermékek területén fennálló problémák. A szerződött mennyiségen felüli tejet több helyen már át sem veszik. December 31-ével a többéves szerződéseket is felmondták a tejipari vállalatok. Ugyanakkor a többszöri áremelések hatására az egy főre eső fogyasztás Magyarországon körülbelül 30%-kal visszaesett. Nyugat-Európához viszonyítva így csak körülbelül 55%-os. Ugyanakkor további áremelések is kilátásban vannak, pedig a Kormány az embert helyezte programjának középpontjába. Ezért figyelembe kellene venni, hogy az egészséges táplálkozásból eredő veszteségek: táppénz, gyógykezelés mennyibe kerülhetnek.
Lassan igaz lesz a humorista mondása: Az alkohol öl, butít, a tej és tejtermék nyomorba dönt. Hangsúlyozom, nem túltermelésről, csak átmeneti fogyasztás-visszaesésről van szó, esetleg relatív túltermelésről beszélhetünk.
Szeretném megkérdezni, hogy mit kíván tenni a minisztérium az átmeneti felesleg levezetésére. A hústermelés területén különösen a sertés- és baromfiágazatnál mutatkoznak problémák. A III. negyedévben ugyan feloldásra került az élősertés konvertibilis exportjának tilalma, de a pályázati feltételként szabott minimum 10 Ft/kg előre befizetését joggal kifogásolták a termelők.
Egyrészt így a kamatok a termelőket sújtották, másrészt túl nagy jövedelem-elvonás volt ez számukra. Ugyanakkor napjainkban, illetve a közelmúltban anyakocák és malacok tízezreit vágták le., és vágják le napjainkban is egyrészt a takarmányhiánytól való félelem, másrészt a jövedelmezőség csökkenése miatt. A takarmányok ára egyre emelkedik, ugyanakkor a vágóállat felvásárlási ár szarvasmarhánál már csökken, a sertésnél is kilátásban van.
Ez ügyben szeretném megkérdezni miniszter úr véleményét, mit kívánnak tenni. 15 év óta most a legalacsonyabb a sertés- és szarvasmarha létszám az országban, éppen ezért szeretném megkérdezni, felmérte-e a tárca annak a veszélyét, mit jelenthet az, hogy egy lecsökkent állatlétszámmal és egy gyenge minőségű állatlétszámmal csatlakozhatunk a Közös Piachoz. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me