PÓDA JENŐ (MDF)

Full text search

PÓDA JENŐ (MDF)
PÓDA JENŐ (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Rövid hozzászólásomban Wachsler Tamás 513-as számon beadott módosító indítványának 2. pontjához kívánok hozzászólni, ami rövid megfogalmazásban így szól: A fegyver nélküli katonai, sorkatonai szolgálat időtartama 12 hónap.
Mindaddig, amíg a most tárgyalás alatt álló kétharmados törvényt el nem fogadjuk, a fegyver nélküli szolgálat ideje 24 hónap. A Kormány 18 hónapos új időt terjesztett be, a FIDESZ javaslata 12 hónap, a bizottságban már megállapodtunk – kompromisszumos javaslatként – a Kormány támogatását bírva a 15 hónapos időtartamban. A múlt alkalommal az általános vita keretében Wachsler Tamás képviselőtársunk két érvet hozott föl emellett, hogy miért ragaszkodik továbbra is a 12 hónapos szolgálati időhöz. Volt szíves, átadta felszólalásának szövegét – köszönöm –, pontosan tudom idézni a szavait. Az első érve azt célozta, hogy véleményük szerint a fegyver nélküli szolgálat és a fegyveres szolgálat között nincs semmiféle különbség a fizikai és az idegi megterhelést illetően. Úgy gondolom, hogy aki volt sorkatona, az tudja, hogy ez az érvelés nem állja meg a helyét. Éppen ezért igazából ezzel nem kívánok tovább foglalkozni.
A 2. érv, ami lényeges – azért vettem elő, s nem csak a példa kedvéért és a konkrét eset kapcsán, hanem egy általános hibára, logikai hibára szeretnék rávilágítani, amit már többször tapasztaltam ellenzéki képviselők érvelése során – úgy szól, gyakorlati érvre gyakorlati választ adván, hogy az a 7-800 fiatalember, aki a fegyver nélküli katonai szolgálatra vállalkozik, remélhetőleg nem rengeti meg a Magyar Köztársaság biztonságát. Valóban, első hallásra szimpatikus és megfontolásra ajánlott érvről van szó, azonban egy logikai hibát tartalmaz. Arról van szó, hogy ez a 7-800 fiatalember nem a mostani, az új feltételek mellett 7-800 fiatalember, hanem a régi feltételek mellett. Ha megváltoztatjuk a feltételrendszert, akkor értelemszerűen megváltoznak a következmények is. Megváltozhatnak ezek a számok is. Itt most közülük – mivel senki nem jós – senki nem tudná megmondani, hogy mennyi lesz azoknak a fiataloknak a száma, akik az új, lényegesen csökkentett szolgálati idő mellett vállalják majd a fegyver nélküli katonai szolgálatot. Éppen ezért, mivel itt most jogot adunk – s ez nagyon helyes –, csak nagy körültekintéssel és folyamatosan, lépésenként adhatunk jogot, hiszen, ha nem találjuk el pontosan annak a mértékét, hogy mennyivel kell hosszabbnak venni a fegyver nélküli szolgálatot a fegyveresnél a plusz megterhelések miatt, – s ez csak akkor derül ki, amikor már a gyakorlat megmutatja, hogy többen nem meggyőződésük miatt, hanem egyszerűen számításból, praktikából fogják ezt a szolgálati formát választani –, akkor ezt már csak úgy lehet korrigálni, hogy jogot veszünk vissza. A jog visszavétele sem politikailag, sem társadalomérzésileg nem fogadható el, és úgy gondolom, nem is kívánatos. Éppen ezért – különösen utalok arra a logikai hibára, amit ez az érvelés tartalmaz – úgy gondolom, hogy ez a javaslat nem fogadható el. Arra kérem képviselőtársaimat, hogy ezt a javaslatot ne támogassák. Egyébként a későbbiekben se támogassanak olyan javaslatot, amely ilyen logikai bukfencre épül.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me