WACHSLER TAMÁS (FIDESZ)

Full text search

WACHSLER TAMÁS (FIDESZ)
WACHSLER TAMÁS (FIDESZ) Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Igyekszem nagyon rövid lenni, hogy minél hamarabb rátérhessünk a szavazásra. Önök 653-as, illetve 654-es számok alatt kapták meg a házbizottságban kidolgozott kompromisszum alapján elkészült újabb javaslatokat. A 654-es számú javaslat a neveléssel kapcsolatos kompromisszumos javaslatot tükrözi. Azt hiszem, hogy ez egyértelmű, erről nem kívánok tovább érvelni.
A 653-as számú javaslat – amely erről a bizonyos lelkiismeretvizsgáló bizottságról szól –: abban maradt a házbizottság, hogy taxációt volna szükséges kidolgozni. Ez a taxáció tartalmazná azokat a tényállásokat, amelyek kizárják az alternatív szolgálatok vállalását.
Be kell számolnom arról, hogy bár mindent elkövettünk ezen taxáció kidolgozására, amelyben segítségünkre volt többek között Kutrucz Katalin, aki a büntetőjogot nyilván nálam sokkal jobban ismeri, de nem sikerült egy ilyen taxációt kidolgoznunk. Ezért született az a megfogalmazás, amely önök előtt fekszik, és amelyet a Kormány jelen lévő képviselője is elfogadott.
Ennek az a lényege, hogy olyan cselekményeknek az elkövetését lehet vizsgálni, amelyek kétségessé teszik a lelkiismereti oknak a meglétét. Ez egy olyan álláspont volt, amelyet mindkét fél elfogadhatónak tartott.
Meg kell jegyeznem azonban két hibát. Az egyik az, hogy ezt a módosító javaslatot az – Önök által megkapott verzióval szemben – nemcsak Szelényi Zsuzsanna adta be, hanem ez egy közös javaslat Horváth Lajos MDF-es képviselőtársunkkal.
A másik, amit meg kell említenem, az egy technikai jellegű hiba. Ez a törvényszakasz, a 26/B § szól mind a polgári, mind pedig a fegyver nélküli szolgálatokról. Az itt Önök előtt tett javaslat viszont csak a polgári szolgálatról rendelkezik. Ez egy egyszerű technikai, gépelési hiba. A javaslat úgy szól, hogy a "polgári, valamint a fegyver nélküli szolgálat teljesítése iránti engedély kiadását …" és így tovább.
Végezetül: a miniszterelnök úr székfoglaló előadásában elmondta, hogy "mindig megijedek, ha politikai ellenfelem megdicsér, mert akkor azt gondolom, valamit elhibáztam". Én nem szeretném, ha a honvédelmi miniszter úr nagyon megijedne, de azt szeretném mondani, hogy ha a többi miniszter is ilyen kompromisszumkészséggel állna hozzá a dolgokhoz, akkor azt hiszem, hamarabb jutnánk egyről a kettőre. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me