OLÁH SÁNDOR (FKgP)

Full text search

OLÁH SÁNDOR (FKgP)
OLÁH SÁNDOR (FKgP) Mivel nem tudom, ki fogadja az interpellációt, megszólításban a tisztelt miniszterelnök úrhoz szólok… (Balsai István igazságügyi-miniszter: Én fogadom!) …, miniszter úrhoz is.
Kérdezem, van-e tudomása arról, hogy az Alkotmánybíróság a Kormány által megfogalmazott kérdésekre hozott 1057/G/1990/2. számú határozata kimondja – idézem –, hogy "A személyeknek az alkotmány 70/A § (1) bekezdésében meghatározottak szerinti megkülönböztetését jelenti az, ha alkotmányos indokok hiányában egyes személyek volt tulajdonát aszerint, hogy mi volt a tulajdon tárgya, reprivatizálják, másokét viszont nem. Az ilyen megkülönböztetés alkotmányellenes."
Értelmezhető-e ezen határozat úgy, hogy A nemzeti megújhodás programjának II/4. pontjában azon megállapítás, hogy – idézek – "Az államosított vagyonrészeknél – kivéve a mezőgazdasági művelésre alkalmas földeket – nincs mód az eredeti tulajdoni állapotok visszaállítására.", hogy ez szintén alkotmányellenes?
Természetesen az ellentmondás úgy is feloldható, hogy az eredeti tulajdoni állapot visszaállításáról a termőföldnél is lemondunk. Ez azonban ellentmondana a Kormány új agrárpolitikájának éppen úgy, mint a pártközi megállapodásokból adódó becsületbeli kötelezettségének.
A kormányprogram egyértelműen megállapítja – ismét idézek –: "Az 1940-es évek végén végrehajtott politikai indíttatású államosítások társadalmilag igazságtalanok, gazdaságilag sikertelenek voltak." Az Alkotmánybíróság indoklása szerint – megint idézek –: "Az Alkotmánybíróság értelmezése a jogilag hibátlan állami tulajdonra vonatkozik."
E két megállapítás együttesen erősíti, amit mindannyian tudunk: az államosított vagyon jelentős része jogilag nem hibátlan vagyon! Ha másért nem, azért sem, mert az előírt kártérítést érte sohasem fizették ki!
Milyen erkölcsi, anyagi, politikai garanciákat tud adni a Kormány annak a ma jóhiszemű vállalkozónak, aki ebből a jogilag nem hibátlan állami vagyonból esetleg sok millió forintért egy gazdasági egységet megvásárol? Egy tisztességes rendező elv létezik: az elbírálható igénnyel jelentkező volt tulajdonost természetben kell kártalanítani államosított vagyonáért, és csak az ezután megmaradó gazdasági egységek kerüljenek értékesítésre!
Az előprivatizációs törvény ilyen szellemű módosításának előterjesztését kérem a miniszter úrtól. (Taps középről.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me