ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! 1964-ben bontották le a Nemzeti Színházat, azóta nincs Nemzeti Színház. 1984-ben 2,4 milliárdra becsülték egy felépítendő színház költségeit, amelyik a Városligetben lett volna. 1989-ben újra pályázatot írtak ki, két lehetséges helyszínnel, az egyik az Erzsébet tér, a mostani buszpályaudvar helye, a másik a Várban lett volna. A bíráló bizottság az Erzsébet téri változatot fogadta el, ami 1000 fős nagy színház különböző más létesítményekkel, kávéház, vendéglő, stúdiószínház stb., ami tovább bővíthetü 2000 főre. 1989. évi bázison ez 8 milliárd forintba került volna. Ez nem tartalmazza az üzletsorok, aluljárók, a buszpályaudvar áthelyezését és a telekárat, amelyet remélhetőleg a főváros ingyen bocsátana rendelkezésre.
Összességében több mint 9 milliárdba kerülne, ha emellett döntött volna a Kormány. Ezzel szemben a társadalmi gyűjtéssel összejött összeg 450 millió, ami körülbelül a megépült színháznak egyévi fenntartási költségét jelenti csak, ezért a Kormány elé került ez év október 24-én a kérdés, ahol a Kormány a következőképpen döntött.
A Kormány elfogadja a művelődési és közoktatási miniszter előterjesztését az új Nemzeti Színház beruházásainak előkészítéséről, és egyetért az új Nemzeti Színház megépítésének szükségességével. Ezt állami nagyberuházásnak tekinti, költségvetésből kell finanszíroznia, de az 1995. évi világkiállítás idejére történő befejezése irreális, és a létesítmény megvalósítását az 1995 utáni évekre halasztja. Felszólítja a minisztert, hogy a Nemzeti Színház előkészítésére biztosított, gyűjtött összegeket és a költségvetésből kifizetett részt az építés megkezdéséig a legelőnyösebb feltételekkel kamatoztassa. Kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me