BOGÁR LÁSZLÓ, nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztériumának államtitkára:

Full text search

BOGÁR LÁSZLÓ, nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztériumának államtitkára:
BOGÁR LÁSZLÓ, nemzetközi gazdasági kapcsolatok minisztériumának államtitkára: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Sasvári Szilárd Képviselő Úr! Örömmel veszem, hogy a nyilvánosság előtt válaszolhatok Önnek a Tempus-program tárgyában feltett kérdésére. Mint az közismert 24 fejlett ipari ország kezdeményezése nyomán 1989-ben indította útjára az Európai Közösség az úgynevezett PHARE-programot Magyarország és Lengyelország gazdasági átalakulásának megsegítésére.
Ebben az évben hazánk részére összesen mintegy 100 millió ECU, tehát megközelítőleg 130 millió dollár értékben ajánlottak fel segélyeket. A magyar Kormány 1990 júliusában tárcaközi bizottságot alakított a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma politikai államtitkárának vezetésével, amelynek feladata, hogy országunkon belül koordinálja a különböző segélyek igénybevételét, illetve törekedjen azok kellően hatékony fogadására, maximális kihasználására.
Az Európai Közösség 1990 januárjában – illeszkedve a PHARE-programhoz – kezdeményezte az Ön által említett Tempus-programot, amelyet a felsőoktatás színvonalának emelésére, infrastruktúrájának fejlesztésére kívánunk felhasználni. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium erre vonatkozó koncepcióját elkészítette, meghatározta a legfontosabb prioritásokat is. A kulturális kormányzatnak az a célja, hogy ezekből az összegekből elsősorban a regionális univerzitások helyzetét javítsa.
Fel szeretném hívni képviselőtársam figyelmét arra is, hogy a kérdésben megjelölt pénzügyi adatok az év elején elhangzottakon alapulnak, amikor is a programot még csak Lengyelországra és hazánkra tervezték. Később azonban a segélyezendő országok köréhez csatlakozott Csehszlovákia, az időközben egységes Németország részévé vált NDK, Bulgária és Jugoszlávia is. Ennek megfelelően 1990 márciusában 7 millió ECU-t javasolt a Közösség 1990-re a magyar Tempus-programra fordítani.
Erről a végleges döntés júniusban meg is született, és ez év szeptemberében aláírásra került a brüsszeli bizottság, illetve a magyar Kormány között a keretmegállapodás. A projekt végrehajtási fázisába lépett, és most folynak a részprogramokról az egyedi döntések, most dolgozzuk ki a pénzügyi végrehajtási rendet, és már egyúttal készül a tárcaközi bizottság a jövő évi elgondolások kidolgozására is.
Az év eleje óta azonban – sajnos – semmiféle bátorítást nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy az elkövetkezendő években vajon számolhatunk-e nagyobb segélyfelajánlásokkal az Európai Közösség részéről. A tervezésnél ezért változatlan keretre számítunk, az igények felmérését jelenleg végzik a tárcák, azok rangsorolásáról is ők gondoskodnak, majd természetesen a tárcaközi bizottság mondja ki a végső szót a segélykeret hazai arányainak kialakításáról.
A PHARE-program prioritási sorrendje kialakításában a felsőoktatás természetesen az első helyek egyikén szerepel, bár hozzá kell tennem: olyan programok, mint a környezetvédelem vagy a kisvállalkozások támogatása – szintén joggal tarthatnak igényt különleges figyelemre. Ami pedig végül azt a kérdést illeti, hogy tervezi-e a magyar Kormány a Tempus-segélyek programjait költségvetésből is támogatni, úgy gondolom, hogy a logika itt fordított: ezek a segélyprogramok azok, amelyek kiegészítik a magyar költségvetésből ezekre a célokra fordított összegeket. Köszönöm a figyelmet, és kérem a válasz elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me