SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Néhány szóval szeretném figyelmükbe ajánlani azt a módosító indítványt, amelyet Havas Gáborral együtt benyújtottunk, és a félreértések elkerülése végett hozzátenném, hogy a 421-es számmal jelölt módosító indítvány szinte teljesen azonos azzal a 489-es számon benyújtott módosító indítvánnyal, amely jelenleg érvényben van.
A két módosító indítvány között az a különbség, hogy a 421-es egy közben visszavont módosító indítványhoz kapcsolódik, és ezért kénytelenek voltunk áttenni egy másik, időközben érvénybe lépő módosító indítvány további módosításaként.
Indítványunk röviden arról szól, hogy a társadalmi szervezetek használatában lévő vagyon hasznosításából származó bevétel ne a költségvetést, ne a Kormányt, hanem a társadalombiztosítást illesse meg. Úgy véljük, hogy ebben a kérdésben szokatlanul széles körű konszenzus van a társadalom tagjai között, és talán az itt ülő pártok képviselői között is. Nevezetesen ez a konszenzus, ez a véleményazonosság arra vonatkozik, hogy a társadalombiztosítási jövedelmekből élő népesség, főképpen a nyugdíjasok életének a biztonsága olyan fontos kérdés, amely nagyon sok más kérdést megelőz.
Mindannyian tudjuk, hogy a nyugdíjak tragikus mértékben értéktelenednek, és azt is, hogy a nyugdíjasok évről évre alakuló életszínvonala, de lassacskán hónapról hónapra alakuló életszínvonala a Kormány és a Parlament 'kegyelmétől" függ. Nincsenek olyan garanciális elemek, amelyek ezeknek a nyugdíjaknak a szolíd értékállóságát is biztosítanák és ennek a garanciának a megteremtéséhez vagyon kell. A befizetett járulékok, amelyek függnek egyrészt a bérektől, másrészt a foglalkoztatottak számától és mindenekelőtt a lakosság demográfiai összetételétől, nem lehetnek egyedüli fedezetei a járulékoknak, vagyis a nyugdíjaknak – mindenekelőtt a nyugdíjaknak –, hiszen ha ez így lenne, akkor a nyugdíjak abszolúte nem lennének képesek fedezni a mindenkori megélhetési költségeket és tulajdonképpen becsapnánk a nyugdíjasokat - mint ahogyan ezt is tesszük! Ők egész életükben fizették a járulékot abban a reményben, hogy biztonságra tesznek szert öregségükre és ezt a biztonságot nem tudjuk nekik nyújtani.
Ennek a lehetetlen helyzetnek az orvoslásáról szól a mi javaslatunk, és egyszersmind előkészítené azt a következő lépést, amit szintén nagyon fontosnak tartanánk és ajánlanánk figyelmükbe, hogy ezt a vagyont a társadalombiztosításnak kellene átadni a privatizálás során, hogy a társadalombiztosítás – megfelelő önkormányzattal az élén – gondoskodni tudjon a társadalombiztosítás rendelkezésére álló jövedelmeknek a szolid növeléséről és a megbízható karbantartásáról.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me