ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm szépen. Van-e még további észrevétel? Nincs.
A felszólalás nem módosította Balsai igazságügy-miniszter úr indítványát. Szavazásra teszem föl az igazságügy-miniszter úr indítványát mint szövegpontosító kiegészítést.
Kérem, hogy aki egyetért azzal, hogy "a törvény a kihirdetés napján lép életbe" módosítás kerüljön az alkotmányügyi bizottság által előterjesztett szöveghez csatlakozóan, az szavazzon igennel. Kérem állásfoglalásukat. Most kérem szavazni! (Megtörténik.) Köszönöm. Megállapítom, hogy az Országgyűlés 215 szavazattal, 6 ellenében, 63 tartózkodással a keltezésre vonatkozó igazságügy-miniszteri szövegpontosítási javaslatot magáévá tette. Köszönöm.
Most, tisztelt Országgyűlés, a törvényjavaslat egészéről kívánunk dönteni. Legyen szabad itt visszautalnom az előterjesztés ominózus 10. pontjával kapcsolatos elnöki állásfoglalásra. Miután minden érdekelt kimondotta a tartalmi egyetértést, hogy abban a kérdésben nem szükséges a szavazás megismétlése. Volt azonban formai fenntartás, az elnök a döntés felelősségét amiatt vehette magára, mert tekintetbe vette a mostani döntésünket. Aki tehát az elnök formális döntésével nem ért egyet, az tulajdonképpen a mostani döntés alkalmával is kifejezheti egyet nem értését.
Ezek után fölteszem a kérdést, hogy az Országgyűlés a már elfogadott módosító javaslatokkal együtt elfogadja-e a gazdálkodó szervezetek és a gazdasági társaságok átalakulásáról szóló 1989. évi XIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, hozzátéve, hogy az elnöki állásfoglalás tekintetében az elnök az ügyben nem kíván precedenst teremteni. (Az elnök a főtitkárral tanácskozik.)
Kérem, az elnök lelkiismerete megnyugtatásául tette ezt a bejelentést; precedenst nem kíván teremteni, s ennek a bejelentésnek csak az elnököt megnyugtató hatálya van, nincs jogi hatálya.
Köszönöm szépen.
Elrendelem tehát a szavazást a törvény egészéről és az itt szavazattöbbséggel elfogadott módosításokról. Így egyértelmű a helyzet. Köszönöm.
Kérem a tisztelt Ház állásfoglalását! (Szavazás.) Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés a Kormány által előterjesztett törvényt az elfogadott módosításokkal együtt 176 "igen" szavazattal 77 ellenében és 27 tartózkodással elfogadta.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me