SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ)
SZIGETI GYÖRGY, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kapcsolódnék Matyi László hozzászólásához, és elöljáróban annyit tudnék mondani, hogy a határozati javaslat egy részével egyetértek, azt támogatom, a másik részét kifogásolom. Szeretném, ha ez a határozat inkább lenne szociális, közhasznú és kevésbé politikus.
Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság költségvetéséhez képest viszonylag kis összegről dönt most, ez a költségvetés egy tízezred részét sem éri el. Ebből a szempontból valaki mondhatná, hogy ez lényegtelen kérdés, kevésbé fontos. Már az előterjesztés és a módosító javaslat is mutatja azonban, hogy más szempontból ez lényeges és fontos. Most építjük ki civil társadalmunkat, óriási mértékben növekednek meg a társadalmi szervezetek, egyesületek.
Egy bizonyos szempontból különbséget kell ezen egyesületek között tenni. Ez a szempont a működés, a fennmaradás és a létezés kérdése. Szakmai szövetségek – legyen az orvosi, jogász-, mérnök- vagy vállalkozói szövetség – olyan tagságot toboroznak, amely biztosítani tudja saját érdekvédelmi szervezetének fennmaradását. Vannak azonban olyan egyesületek, amelyeknek a tagsága a beteg, elesett emberek közül kerül ki, életük a létminimum szintjén mozog és nem ritka esetben – gyakori esetben – a szociális támogatásból érik el ezt.
Ezek a társadalmi szervezetek egy másik szemszögből is különböznek a szakmai szövetségektől. Míg azok egy érdeklődés, egy szakma, egy továbbképzés vagy valamilyen más tevékenység, nem az élet teljességét jelentő érdek mentén szerveződnek, addig ezek a szociális szervezetek az őket tömörítő tagságot a gyermekkortól egészen a halálig elkísérik. Olyan feladatokat oldanak meg, amelyeket tulajdonképpen másutt az állam old meg vagy pedig megfelelő támogatással a társadalom szervezetei, egyesületei. Néhány példát említek saját területemről, de akár a mozgáskorlátozottak, -sérültek egyesületétől. A gyerekeket felkutatják, beiskolázásukban részt vesznek; a később ilyen helyzetbe kerülteknek átképzését, írás-olvasás tanítását, mozgáskultúráját alakítják, az egész kulturálódásukat az egyesület szervezi, és a szociális gondozás területén is részt vesz.
Az elmúlt parlament bizottsága döntött abban a kérdésben, hogy az erre előirányzott összeg milyen módon legyen felhasználva. Ez az összeg az év elején 520 millió forint volt, amelyből mindössze 16%-ot kaptak a szociális célú szervezetek. Bőven jutott azonban támogatás a Hazafias Népfrontnak, a DIVSZ-nek, Béketanácsnak, a Magyar–Szovjet Baráti Társaságnak… tovább nem akarom már sorolni.
Most, ennél a határozati javaslatnál bizonyos szempontból kísért a múlt. Most is van olyan szervezet, amelynek van politikai felhangja, és hiába is tagadnánk, a politikához kapcsolódik.
A rendszerváltás folyik, a politika elismert; az Országgyűlés több mint 700 millió forintot szavazott meg a pártok működésére és ezzel a politikának megfelelő mozgásteret biztosított. Leszögezem, hogy nem azon szervezetek ellen vagyok, létezésükkel nagyon egyetértek, amelyek bizonyos politikai érdekeket is megjelenítenek, és nagy tisztelője vagyok az ott tömörülő tagságnak a sok szenvedés miatt. Azonban gondolom, az ő érdekeik védelmét a törvényeknek kell szolgálni, a meghozott végzéseknek, határozatoknak; a Kormány már fölállította a kárpótlási hivatalt, és miután ezek a kérdések rendeződnek, saját önszerveződésüket önfenntartó módon meg tudják oldani.
Végezetül annyit mondanék, hogy ez az ellenzéki padsorokból hangzik el, azonban egybecseng a kormányprogrammal. Antall úr kormányprogramjában célul tűzte ki, ígéretet tett arra, hogy azokat a társadalmi rétegeket támogatja… – olvasható a kormányprogram 8. oldalán, II. pont (1) bekezdés alatt.
Köszönöm. (Nagy taps.)
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me