BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)

Full text search

BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF)
BALÁS ISTVÁN, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tardos Márton és Boros László képviselőtársak egybehangzóan vetették fel, hogy a bizottsági üléseken – álláspontjuk szerint – azon múlt egy-egy módosító indítvány sorsa, hogy melyik oldalon ültek a képviselők. Ezzel szemben Szigethy István képviselőtársunk arra mutatott rá, hogy a bizottságokban igenis érdemi munka folyt. Meg kell, hogy mondjam, hogy ebben a felállásban Szigethy István mondott igazat.
A következőre kívánok utalni. A 16 kormánypárti indítványból csak 8-at fogadtak el a bizottságok, további 8-at alaptalannak tekintettek. Ismétlem: a kormánypártiak közül. Ezzel szemben 9 ellenzékit támogattak. Ez a szám önmagában azt igazolja, hogy az az alaphelyzet, amelyet Tardos Márton, illetve Boros László felvázolt, nem egészen helytálló.
Ami a leszavazott ellenzéki javaslatokat illeti, a következőre szeretném felhívni a figyelmet. A legnagyobb számú javaslatot Eörsi Mátyás képviselőtársunk terjesztette elő. Eörsi Mátyás javaslatai közül tízzel a saját pártja, a Szabad Demokraták Szövetsége sem értett egyet – ez kevéssé publikus. Elegendő megnézni a gazdasági bizottság jelentését, ahol bizony tíz Eörsi-féle javaslatot 14:0-ra, 20:0-ra szavazott le a bizottság. Ami pedig azt jelenti, hogy a saját pártjától sem kapott támogatást. Azt ne róják fel a kormánypártok képviselőinek, hogy ha az SZDSZ nem támogatja a saját jelöltjét, mi sem támogatjuk.
Hadd hívjam fel még ugyanebben a körben egy sajátosságra a figyelmet. Egyetértek azzal, hogy a törvény 10. szakaszában a különböző variációk közötti latolgatásnak túl sok érdemi értelme nincs. Mégis meglepő volt, hogy éppen a Szabad Demokraták Szövetsége részéről Eörsi Mátyás volt az, aki itt a reprivatizációt felvetette. Kérem, akármennyire hihetetlen, az ő indítványa kapcsán, a 399-es sorszámú indítványának a 17. pontja kapcsán valamennyi bizottság megvizsgálta azt, hogy nem kellene-e mégis talán legelőször a volt tulajdonost és annak örökösét preferálni a boltok magánkézbe adása során. Más kérdés, hogy azt is nullra szavazta le a gazdasági bizottság.
Az alkotmányügyi bizottságban több mint egyórás vita volt arról, amikorra kiderült, hogy a pénzügyi bizottságban végül visszavonta Eörsi Mátyás ezt a javaslatát.
Nos, ilyen előzmények után talán különösképpen nem kell hangsúlyoznom, hogy nem helytálló egy olyan megfogalmazás, hogy itt a Parlament valamelyik oldalán üléstől függött egy-egy törvénymódosítás sorsa a bizottságokban. Egész másról van itt szó.
Az elmúlt években a magyar Parlament úgy működött, hogy a képviselők egyéni munkáját tételezte fel. Ezt a helyzetet örököltük, 386 képviselő egymástól függetlenül, 386 felé szakítva a Parlamentet, ötletbörzét tarthat egy-egy módosító indítvány fölött. Ezzel szemben egy többpárti Parlament frakciókra bontva működik. Ha mi is így működnénk, akkor hat frakció szűrné meg a javaslatokat, és a megszűrteket terjesztené be szakszerűen, és nem fordulnának elő ilyen anomáliák, amilyenekre az előbb éppen Eörsi Mátyás javaslatai kapcsán igyekeztem rámutatni.
Nagyon sajátos a helyzet akkor, amikor egyes felszólalók kiemelték, hogy a 88 vagy más számítás szerint 90 darab módosító indítvány kapcsán immár nem lehet felismerni, hogy milyen eredménnyel jár egy-egy indítvány elfogadása vagy elvetése. Kérem, ez igaz. Teljesen így van. Ne felejtsük azonban el, hogy egy törvényhozásnak nem ez a normális módja, amit mi csinálunk. A törvényhozás normális módja az, hogy a Kormány törvényjavaslatot terjeszt be úgy, hogy előtte úgynevezett tárcaközi egyeztetésen megy keresztül. Abban a pillanatban, amikor ez a törvényjavaslat bekerül a Parlamentbe, és képviselői ötletbörzére bocsátjuk, abban a pillanatban ez a tárcaközi egyeztetés elesik. Így aztán az lenne a meglepő, hogy ha a 386 képviselő azonos gondolati körben és azonos koncepciót feltételezve terjesztene elő indítványokat. Ez is egy nagy tanulság számunkra: amikor az új Házszabályt készítjük, ezekre a kérdésekre is figyelemmel kell lennünk.
Nem javítja a helyzetet a sürgős tárgyalási rend sem. Ilyenkor nemcsak a megfontoláshoz szükséges idő hiányzik, hanem sajnálatos módon gyakran az elolvasáshoz szükséges idő is.
Tisztelt Országgyűlés! Mint bizottsági előadónak feltehetően a későbbiek folyamán még módom lesz nyilatkozni a bizottság nevében, ezért csak a most felmerült két kérdésre kívánok egy-egy mondattal reagálni. A Horváth Béla-féle javaslattal kapcsolatban ugyan kifejtettem, hogy bizottságunk ezt megtárgyalta, és nem támogatja. Időközben a képviselőtársak ezt a részt külön kiegészítésként írásban kézhez vették.
A másik, a Tellér-féle javaslattal kapcsolatban pedig a következőre szeretnék rámutatni. Azt hiszem, egyetlen képviselőtársunk sem kapott írásbeli, Tellér Gyula-féle javaslatot. Ilyen lajstromozott javaslat ugyanis nincs. Az viszont tény, hogy Tellér Gyula a gazdasági bizottság ülésén szóban előterjesztette azt a felvetést, hogy a volt tulajdonos – és ismételten ez a kérdés –, a volt tulajdonos vagy gyermeke részesüljön előnyben azonos feltételek esetén a privatizáció körében; ha úgy tetszik SZDSZ-körből ismét a privatizáció.
Tisztelt Országgyűlés! Matematikusok kiszámolták, és ez valószínűleg így helyes, hogy ha hét tételt különböző sorrendbe kívánunk állítani, összesen 5040-féle variáció képzelhető el. Nyilván képtelenség az, hogy 5040 szavazást bonyolítsunk le egyetlenegy kérdésről. Az alkotmányügyi bizottságban ezért úgy tettük fel a kérdést: egyet elfogadásra ajánlottunk, és egyidejűleg az összes, azzal ellentétes tartalmút elvetettük. Ilyen értelemben tehát Tellér Gyula javaslatát is elvetettük. Gondolom, egy írásba külön nem foglalt indítványnak a bizottsági értékelésről ennyi elégséges. Köszönöm szépen. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me