MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)

Full text search

MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP)
MIZSEI BÉLA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mint Jász-Nagykun-Szolnok megye 2. számú körzetének egyéni képviselője kívánok szólni. Fölháborító az, hogy egyes vállalati igazgatók újabban nem elkótyavetyélik, hanem egyenesen tönkreteszik a nemzeti javakat. Nevezetesen arról van szó, hogy Jászladányban a nép és általában az ott dolgozó molnárok szerint üzemképes malomból eladták a hengereket 280000 forintért. Milliós értékeket tettek tönkre. Ugyan kinek az érdekében állt ez a 280000 forint? Ha ezt egyáltalán megsejti valamelyik kisgazda, vagy néhány tehetősebb kisgazda összeáll, a mellényzsebből kifizették volna ezt a nyomorult 280000 forintot, csak azért, hogy a helyi önkormányzat számára megmentsék ezt a malmot.
A szerencsétlen emberek akkor vették észre, amikor már pakolták kocsira azt a néhány hengert és elvitték. Óriási volt a felháborodás, és ma is az. Kérem, most ott áll a négy fal a maradék berendezésekkel, teljesen hasznavehetetlenül.
Egyes okoskodó jogászok azt állítják, hogy az tartozék, az eladható, nem tartozik a Vagyonügynökséghez, mert ingóság. Meddig maradnak még a helyükön ezek a lelkiismeretlen igazgatók? A vállalat képviselői kérdésemre a szombati gyűlésen azt válaszolták, hogy ők nem voltak kötelesek közhírré tenni ezt az eladást. Hát mert nincs olyan törvény, amelyik ezt előírja. Hát legyen! Felkérem a Kormányt, szíveskedjék intézkedni, hogy a jövőben árverés nélkül semmiféle nemzeti javat ne lehessen eladni!
Egyébként a jászladányiak gyűlésén kértek arra, hogy ezt a napirend előtt tegyem szóvá, de nekem mint jogásznak az a véleményem, hogy esetleg, ha nincs olyan törvény, hogy közhírré legyen téve az ilyen eladás, de van olyan törvény, amelyik a társadalmi tulajdon hűtlen kezelésének bűntettét megállapítja, és nekem erős a gyanúm, illetve fölteszem a kérdést, hogy nem esik-e az annak a törvénynek a hatálya alá.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me