RAJKAI ZSOLT (FKgP)

Full text search

RAJKAI ZSOLT (FKgP)
RAJKAI ZSOLT (FKgP) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megszólíttattam Ráday Mihály képviselőtársam által, aki kétségbe vonta azt a jogomat, miszerint én itt országgyűlési képviselőként nem szólhatok hozzá, nem terjeszthetek be törvénymódosító javaslatot, és így tovább … (Tiltakozó felkiáltások az SZDSZ soraiban.)
Nem szeretném azt, hogyha államtitkári minőségemben illetnének "lobby" jelzővel, mert semmi sem áll tőlem távolabb, mint a vízügyi lobby. Ezt szeretném tudomására hozni. És ahogy Pallasz Athéné földi helytartójának a címere sincs kitéve a pulpitus fölé, úgy a vízügyi lobby címerének sem kell ott lennie.
Ami viszont a javaslatokat illeti, hadd mondjam el, hogy néhány képviselőtársam feltalálta a pirított hógolyót. Arról van szó, hogyan lehet tevékenységre kötelezni egy apparátust, egy szervezetet; hogyan lehet vízminőség megóvására irányuló, összehangolt, országrészeket összefogó tevékenységre kötelezni egy szervezetet akkor, ha nincs joga a felügyeletre, ha nincs joga annak elbírálására, hogy abba be kell-e avatkozni, és milyen módon kell beavatkozni, hiszen szakemberei nem lehetnek, mert a javaslatok szerint ezek a szakemberek immár oda kell, hogy tartozzanak a környezetvédelmi tárcához.
Tehát katasztrófahelyzetbe sodorhatja az országot az – legalábbis vízgazdálkodási szempontból –, aki veszi magának a bátorságot, hogy megfossza a vízügyi apparátust attól a lehetőségtől, hogy ellenőrzési tevékenységet gyakoroljon, és meghatározzon bizonyos vízgazdálkodási szintet és vízminőségvédelmi szinteket a vízfolyások, a tavak és a vízgazdálkodás teljes területén.
Az aggodalom mondatja velem ezeket a szavakat, nem pedig a lobbyzás, nem az ellenszegülés, nem az, hogy szembe kell helyezkednem a környezetvédelmi ideákkal, környezetvédelmi vértekkel felfegyverzett ellenzékkel, meg saját sorainkban lévő képviselőkkel.
Ezt le kívánom szögezni, hogy az a feltételrendszer – műszaki feltételrendszer és apportként a technikai feltételrendszer –, amely a vizek minőségének megóvását szolgálná, egyelőre a vízügyi igazgatóságokban és a vízügyi apparátusokban vannak. Ha ezt áttesszük, visszatesszük a környezetvédelemhez, akkor minek az egész megbontás, hiszen egy kézben marad megint a környezetvédelemnél. Akkor nem Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumnak, hanem Vízügyi Minisztériumnak kell azt nevezni.
Teljes mértékben tarthatatlan tehát az a dolog, hogy ezeket a szabályozási, környezetvédelmi kérdéseket kivéve, ne legyenek a vízügyi igazgatóság, a vízügyi szervezet kezelésében.
Köszönöm szépen. (Gyér taps a Kisgazdapárt soraiból.)
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me