MÉCS IMRE (SZDSZ)

Full text search

MÉCS IMRE (SZDSZ)
MÉCS IMRE (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
A legutóbbi ülésnapon az alkotmányjogi bizottsághoz adresszálva kifogásoltam azt, hogy az összeférhetetlenségi pontokból az 1. §-ban a szerzői jog mellett az iparjogi védelem hatálya alá eső tevékenységet generálisan miért nem alkalmazza a bizottság. Tisztelt kollégám, Salamon László legutóbbi, illetve korábbi felszólalásában kilátásba helyezte, hogy a bizottság egy generális módosítást fog létrehozni az összeférhetetlenségnél, amit nem láttam még, lehet hogy igen. Az a kérdésem, hogy abban szerepel-e az iparjogvédelem hatálya vagy sem, mert ha nem szerepel, akkor én ezt most módosító indítványként beterjesztem és írásba foglalom, de jobban szeretném, ha tudós kollégáim tennék ezt meg a bizottságban. Ez az egyik dolog.
A másik dolog: Iványi Gábor nagytiszteletű úr remek hasonlata után nehéz itt újat mondani, de hadd mondjam azt, hogy lényegében a képviselőknek a jogállását sérti az, hogy nem lehetnek polgármesterek. Márpedig az ország legfontosabb hatalmi szervezetének a tagjairól van szó, akik jogának bárminemű csorbítása elsőrendű probléma. És igaza van Orbán Viktornak abban, hogy a képviselőknek ez irányú jogát nem lehet egy alacsonyabb szintre helyezett, kisebb szavazati többséget igénylő törvénnyel korlátozni.
A magam részéről tehát tiltakozom ez ellen, mint képviselő, akinek az Alkotmányban és az alkotmányerejű jogállásról szóló törvényben jogom van arra, hogy polgármester legyek.
Véleményem szerint ezt csak kétharmados törvénnyel lehet megváltoztatni. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me