PINTÉR JÓZSEF (FKgP)

Full text search

PINTÉR JÓZSEF (FKgP)
PINTÉR JÓZSEF (FKgP) Köszönöm. Igen Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A magam részéről úgy érzem, hogy a polgármester összeférhetetlenségének vitájában nemcsak jogalkotási kérdésről kell beszélni, hanem a közhangulatot is figyelembe kell venni, és ezt az igen tisztelt Szabad Demokraták Szövetsége tagjainak, képviselőtársaimnak és a FIDESZ-képviselőknek melegen a figyelmükbe ajánlanám. Azt tudniillik, hogy akkor, amikor 3 millió ember él Magyarországon a létminimum határán és ismerve azt, hogy nem tudunk azonnal olyan intézkedéseket hozni ebben az országban, hogy védőhálót tegyünk köréjük, segítsünk rajtuk – sor fog rá kerülni –, etikai6 dolog-e az, hogy egy országgyűlési képviselő, mégha a miniszteri fizetés 50 százalékát kapja is meg, elfoglaljon egy második állást, hogy még ott is kapjon fizetést. (Mozgás.) És etikus dolog-e, hogy nem tud jelen lenni a nap minden időszakában a Parlamentben az ülésszakon, mert polgármesteri elhivatottsága van; és etikus dolog-e az, hogy polgármesteri munkáját végzi és nem tud itt lenni7 törvényhozóként. (Közbeszólás: Hol van Nagy Ferenc?) Helyettese van, az majd el fogja intézni a dolgot.
Van egy másik aggályom is ebben az összeférhetetlenségben, mégpedig az, hogy miután az országgyűlési képviselőt mentelmi jog illeti meg és ha polgármester lehetne, elkövethetne olyan kisebb-nagyobb szabálytalanságokat, amelyekért a mentelmi joga alapján mentesül a felelősségrevonás alól. (Mozgás.)
Az meg egyáltalán nem valós helyzet, amire igen tisztelt képviselőtársam, Tölgyessy Péter a múlt ülésszakon hivatkozott, hogy nem hajlandók az emberek polgári egzisztenciájukat feláldozni azért, hogy polgármesterek lehessenek. Ez nem valós helyzet. Lehet, hogy a Szabad Demokraták Szövetségénél van ilyen gond, hogy nincs Seregélyesen vagy Kislángon vagy Mezőszentgyörgyön alkalmas személy, érdekes módon nekem Fejér megyében a 104 községből 98 községben nincsenek ilyen gondjaim, nem merül fel az a kérdés, hogy nem akarják egzisztenciájukat felszámolni. (Mozgás.) Széles embertömegek között kell mozogni, a közéletben kell élni és akkor meg fogjuk találni azokat a személyeket, akik fognak vállalkozni a polgármesteri funkcióra.
A magam részéről arra kérem igen tisztelt képviselőtársaimat, hogy igenis azt a törvényjavaslatot szavazzuk meg, hogy az országgyűlési képviselő ne lehessen polgármester, ne habzsolja maga alá a funkciókat. Köszönöm. (Taps.)
 

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me