BALÁZSI TIBOR (MDF)

Full text search

BALÁZSI TIBOR (MDF)
BALÁZSI TIBOR (MDF) Elnök Úr! Tisztelt fél-Ház! (Derültség.) Kétszeresen is sajnálom, hogy nem a menetrend szerint, dr. Kósáné Kovács Magda után következtem hozzászólásra. Egyrészt én igen – mondhatni: nagyon – rövid leszek, s ez már önmagában is oka lehetett volna a sikernek, másrészt én is az úgynevezett kétharmados törvények problematikájával szeretnék foglalkozni – igaz, némileg más aspektusból.
Pozsgay Imrétől kezdve, Fodor Gáboron át, egészen Czoma László független képviselőtársamig terjed azoknak a személyeknek – illetve az előbb említett személyek által reprezentált pártoknak – a sora, akik finoman szólva, aggályosnak tartják a kétharmados többséggel elfogadott törvények nagyarányú csökkentését. Kimondva-kimondatlanul a demokráciát féltik, amikor a hatalommegosztás mikéntjére vonatkozó konkrét elképzelések kidolgozását sürgetik a képviselőtársak.
Talán ugyancsak a demokráciát félti Pozsgay Imre, amikor a politikai egyezkedések állandósulásának hiányát, a többoldalú politikai alkuk szükségszerűségét hangsúlyozza a kétoldalú megállapodások ellenében.
Ezek a vélemények még mindig a rendszerváltozásnak, mint egy természetszerűen fölöttébb kockázatos történelmi folyamatnak a perspektívájából fogalmazzák meg aggályaikat. Pedig a politikai rendszerváltozás a választással megtörtént, s most a parlamenti-kormányzati modell megalkotása, működésbe hozása zajlik. Amit a FIDESZ és az MSZP hiányol, tehát az állandó egyezkedési kényszer – akár a kétharmados többséggel elfogadott törvények számának helybenhagyásával vagy csak kis mértékű csökkentésével –, nem annak a parlamenti-kormányzati formának sajátja, amit éppen kialakítunk, hanem az úgynevezett – elnézést az idegen szóért – konszenzusos parlamenti modellé. Ilyen konszenzusos parlamenti modell működik például Svájcban vagy Belgiumban.
A konszenzus, tehát az állandó egyezkedési kényszeren, azaz a közmegegyezésen alapuló parlamenti modell a nagykoalíciós kormányzati forma parlamenti modellje. Talán köztudott: ez a magyar kormány nem nagykoalíciós alapon szerveződött. Ezt legfeljebb csak szerették volna egyesek – mint például a FIDESZ. Amikor tehát a FIDESZ a kétharmados többséggel elfogadott törvények nagymérvű csökkenését kárhoztatja, akkor nem csinál mást, mint nosztalgiával emlékezik korábbi, meg nem valósult nagykoalíciós javaslatára.
Nálunk most a többségi-kisebbségi alapon működő parlamenti modell és az úgynevezett kiskoalíciós kormányzati forma kialakítása folyik. Ebbe a folyamatba – ha úgy tetszik, politikaelméleti megfontolásokból is – tökéletesen beleillik a kétharmados szabály már említett megváltoztatása, illetve korlátozása. A többségi-kisebbségi alapon működő – idegen szóval: westminster-típusú – parlamentben a többség kiváltságainak megfelelő államvezetés működik, s ez közelebb áll a demokratikus eszményképekhez, mint a kisebbség igényeinek megfelelő államvezetés.
A Pozsgay Imre által is hiányolt egyezkedési kényszer, politikai alkusorozat ebben a parlamenti modellben nem működhet igazából. Csak a másik, a közmegegyezésen alapuló parlamenti modellben nem lehet eltekinteni az állandó politikai egyezkedésektől, hiszen az ennek a modellnek a sajátja. Csakhogy nálunk most éppen – mondom végezetül és még egyszer – nem ilyen parlamenti modell alapjait rakjuk le.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me