SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Full text search

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem akartam már hozzászólni, két ízben jelentkeztem korábban, két ízben visszaléptem tőle, de mivel a legutóbbi felszólalások több szempontból kimondottan csak a Szokolay Zoltán-féle javaslattal foglalkoztak, az eredeti javaslat legkényesebb kérdése szempontjából kénytelen vagyok azért emlékeztetni a Parlamentet, hogy ugyanebben a kérdésben a Szabad Demokraták Szövetségének, ezen belül személyesen nekem is volt javaslatom. Nem ezt akarom kimondottan hangsúlyozni, csak azt az egészből kiragadni, hogy a nagyon kritikus 6. szakasz (1) bekezdésének a d) pontja, azaz a hűtlen kezelésnek a minősített esetére való kiterjesztés is enyhén szólva felborzolta a kedélyeket a szabad demokraták körében is.
Ennek megfelelően mi azonnal tiltakoztunk az ellen, hogy egy ilyen tipikus visszaélés jellegű bűncselekménynél, a hűtlen kezelésnél nagymértékű mentességet lehessen biztosítani az eljárási kegyelem körében, és ezért ragaszkodtunk ehhez az egy javaslatunkhoz, hogy maradjon benn végig a javaslataink közül a végleges indítványban. Hangsúlyoznom kell, hogy Torgyán Józsefhez hasonlóan a Szabad Demokraták Szövetségének is volt három másik olyan javaslata, amelyet viszont éppen azért vontunk vissza, hogy minél előbb a törvény megszülethessen.
Oláh Sándor előadására szeretnék egészen röviden reagálni. Rendkívül érdekes kérdéseket vetett fel. Valóban bennünk is megfordultak azok a gondolatok, hogy ha április 19-én még a megelőző Kormány, szinte kész helyzet elé állítva a későbbi Kormányt és a Parlamentet, meghirdeti ezt az amnesztiát, akkor emögött nincs-e valamiféle önamnesztia jelleg is. Nem természetesen magára a Kormányra gondolok, hanem a Kormány mögött álló erőkre. Ebben a körben én Szabó Györgynek a mai felszólalását bizonyos mértékben megnyugtatónak tartom, hogy az MSZP részéről sem gondoltak esetleg ilyen megoldásokra. Feltétlenül azonban az emberben megfordult az az ötlet, az a gondolat, hogy azért egészen szokatlan amnesztiarend-javaslat mögött nincs-e esetleg egy ilyen hátsó szándék.
Ennyit szerettem volna Oláh Sándornak erre a fölvetésére reagálni.
Szokolay Zoltán említette Kőszeg Ferencnek a felszólalását. Kőszeg Ferenc nem azzal a javaslattal kapcsolatosan tett észrevételt, hanem kimondottan az eredeti szöveggel, és az eredeti szövegben – éppen Szokolay Zoltánnak nem kell mondanom – az a kritikus rész benne volt, amelyet egyébként Baka András úgy érzett, hogy nem volt benne megtalálható. Én Szokolay Zoltánnak a javaslatát rendkívül jónak tartottam, az bizonyos értelemben fedte a mienket, más kérdésben valamivel radikálisabb is volt, úgyhogy mindenképpen annak az elfogadását javaslom. Itt azonban fel kell hívnom a tisztelt Parlamentnek a figyelmét egy apróbb ügyrendi kérdésre. Az alkotmányügyi bizottság előadója, Kutrucz Katalin hivatkozott arra, hogy az alkotmányügyi bizottság nagy többséggel elfogadta a Szokolay-féle javaslatot, azonban a javaslatnak az előterjesztője a Kormány, és tudomásom szerint a Kormány csak közvetetten nyilatkozott meg abban a kérdésben, hogy a nagyon kritikus 6. szakasz (1) bekezdés d) pontja szempontjából tartja-e a javaslatát vagy nem tartja, mivel csak az alkotmányügyi bizottságnak az állásfoglalása hangzott el az eddigiek során. Ez csak azért technikai kérdés, mert esetleg akkor új módosító javaslatként meg kell szavazni a 6. szakasz (1) bekezdése d) pontjának a mellőzésére való indítványt.
Egy egészen rövid hozzáfűznivalóm lenne még az elhangzottakhoz, részben Fodor Gábornak a felszólalásához kapcsolódóan. További apróbb hibákat is találtunk, már a miniszter úr figyelmét felhívtam például a 7. szakasznak egy pontatlanságára a mentesítés szempontjából. Nem akarom ezt most részletezni, ezzel az időt húzni, hiszen módosító javaslatot nem kívánunk előterjeszteni. Csak egy kérést szeretnék előterjeszteni mind a miniszter úrhoz, mind pedig esetleg a bírói gyakorlat irányításához. Azokat az apróbb pontatlanságokat, hiányosságokat, amelyeket a munkának a sietsége miatt kénytelenek vagyunk most bennhagyni a törvény szövegében, hogy ne kelljen módosító javaslatot előterjeszteni, és ma meg lehessen hozni ezt a törvényt, kérem, hogy lehetőség szerint akár a végrehajtási rendeletben, akár pedig – hangsúlyozom – a bírói gyakorlatnak az irányításában valamilyen módon próbálják enyhíteni. Sajnos, azt hiszem, nem kell részleteznem, hogy ilyen fésületlenségek maradtak a szövegben.
Köszönöm szépen. (Gyér taps.)
Határozathozatal a törvényjavaslat részletes vitára bocsájtásáról

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me