BECKER PÁL, DR. (MDF)

Full text search

BECKER PÁL, DR. (MDF)
BECKER PÁL, DR. (MDF) Elnök Úr! Legfőbb Ügyész Úr! Tisztelt Ház! 1989-ben megszűnt a Kommunista Ifjúsági Szövetség, az MSZMP ifjúsági szervezete, s helyette megalakult a Demokratikus Ifjúsági Szövetség. 1989. június 22-én a DEMISZ 780 millió forintért eladta a volt KISZ KB székházat a Magyar Hitelbanknak, kivonva ezzel azt a KISZ-DEMISZ-vagyon társadalmasításáról folyó tárgyalások hatálya alól. Az ügylet eredményeként az eladó jelentős összeget, a Magyar Hitelbank Részvénytársaság egy modern irodaépületet kapott, míg a magyar állam – és ezen keresztül a magyar ifjúság – mindezeket elvesztette. Az akkor hatályos földtörvény 15. §-a alapján a kezelő az ingatlan tulajdonjogát átruházhatja, s az idevágó ÉVM-MÉM-PM rendelet szerint a befolyt összeg a volt kezelőt illeti meg. Ilyen szempontból az ügylet jogszerűnek bizonyul.
Azonban az Alkotmány 10. § (1) bekezdése szerint az állami tulajdon nemzeti vagyon. Ezt kiegészíti a Ptk. 174. §-a, amely szerint az állami tulajdon egységes és oszthatatlan. Esetünkben az ifjúsági célt szolgáló állami ingatlan társadalmi tulajdonlásból a részvényesek által megvalósított szűkebb tulajdonlásba került át, és így elvesztette nemzetitulajdon-jellegét. Mivel az Alkotmány magasabb fokú jogforrás, mint a földtörvény, ezért a vagyonátruházási szerződés jogszabályba ütközik, vagyis semmis! Amelyre bárki határidő nélkül hivatkozhat!
Hasonló eredményt kapunk a Ptk. 5.§ (1) (2) bekezdése figyelembevételével, amely tiltja a joggal való visszaélést. Joggal való visszaélésnek minősül a jog gyakorlása, ha az a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányul vagy illetéktelen előnyök szerzéséhez vezet.
A volt KISZ-székház kimondottan ifjúsági célok megvalósítására épült. A székházért kapott pénz döntő többsége kizárólag a DEMISZ rendelkezésébe került, ily módon lehetőséget kapva arra, hogy állami tulajdon eladásával fedezze saját forrásszükségletét. Ismét csak azt állapíthatjuk meg, hogy a jog rendeltetésellenes gyakorlásáról van szó, amely törvénybe ütközik, s így a szerződés semmis. S hogy mindez hova vezet, s hogy az élet a legjobb dramaturg, bizonyítja, hogy a Magyar Hírlap mai száma is lehozott egy cikket "Mit visz a DEMISZ?" címmel, amely a vagyonátmentés folyamatáról ír.
Kérdezem tehát a legfőbb ügyész urat, hogy szándékában áll-e ezzel a jogügylettel szemben a polgári perrendtartásban foglalt jogával élve a semmisség megállapításának érdekében pert indítani? Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me