BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Szalay Úr! Antall József miniszterelnök engem hatalmazott meg arra, hogy a szénbányászat aktuális gondjairól szóló interpellációra válaszoljak.
A szénbányászat gazdasági-pénzügyi gondjai nem ismeretlenek az új kormányzat előtt. Tudatában vagyunk annak, hogy sürgős intézkedésekre van szükség, ezért a gazdasági kabinet e hónap 14-i – azaz holnaputáni – ülésén napirendjére tűzi az ipari és kereskedelmi miniszter előterjesztésében mind a szénbányászat termelési szerkezetének, szervezeti rendszerének módosításáról, mind pedig az energiahordozó-árrendszer rendezésre váró kérdéseiről szóló anyagok megtárgyalását.
Az előterjesztések szinte valamennyi, a kérdésben fölvetett üggyel foglalkoznak, fölvázolják a szénbányászat helyzetének rendezésére vonatkozó átfogó javaslatot, amelynek lényege a következő:
A hazai szén – bizonyos keretek között – nemzetgazdasági és energiapolitikai okokból más energiahordozóval nem helyettesíthető ésszerűen. Ezért reális megoldásként gazdaságos, önfinanszírozó szénbányászat megteremtése a cél – ami természetesen a jelenlegitől eltérő szervezeti, tulajdonosi struktúrát is jelent.
A jelzett cél elérése több, összefüggő lépést is igényel. Az első – interpellációja is utalt rá – az importhelyettesítés tényleges ráfordításait tükröző hazai termelői szénárrendszer ügye. Itt olyan árrendszerre van szükség, amely objektív alapja lehet a szénbányák, bányavállalatok hatékonysági alapon történő differenciálódásának. Ez a generálisan új árképzési rendszer várhatóan a jövő év legelején léphet életbe. Olyan mértékű áremelés azonban semmiképpen sem képzelhető el, amely eltűntetné a felhalmozódott több tízmilliárdos korábbi terheket, amelyek most agyonnyomják még a perspektívikus bányákat is. Ezért ezeket a bányákat valamilyen módon meg kell szabadítani a terhektől, ami egyfajta felszámolási folyamatban mehet végbe.
A hagyományos módon történő felszámolás, érthető módon, nem tudja figyelembe venni az energetikai, energiapolitikai szempontokat. Ezért mielőbb egy olyan minden szénbánya-vállalatra kiterjedő, úgynevezett pénzügyi felszámolási folyamatra van szükség, amely összehangoltan tudja kezelni ezt a kérdést – megszabadítva az életképes bányákat a korábbi időszak terheitől.
Meg kell oldani a bányabezárás ügyeit, hiszen a bányának a bezárása is igen költséges dolog, nem csupán a kinyitása, ezenkívül a bányakár-ügyeket, a dolgozói járandóságokat, a szénjárandóság kérdését.
E feladat végrehajtását célszerű egy teljes felelősséggel bíró és a szükséges jogkörökkel is felruházott szervezetre bízni. E szervezetre hamarosan konkrét javaslatot teszünk.
Az előzőekben vázoltak, úgy gondolom, világossá teszik, hogy a szénbányászat szerkezeti átalakításában nem a megszüntetés, hanem a gazdaságos termelés a cél. Ennek megfelelően, az elgondolások szerint, az MVMT – a Magyar Villamosművek Tröszt – széntüzelésű erőműparkjának szénigényét a hazai szénbányászat fogja gazdaságosan kielégíteni.
A következő pont. Az előző Kormány által május 1-jére tervezett, de elhalasztott termelői és fogyasztói szénáremelés – amit Ön is említett – ügyében a közeljövőben, azt gondolom, sor kerülhet döntésre. Ez a lépés azonban csak részét képezi a háztartási energiahordozók fogyasztói árváltoztatásának, és így a döntés – elsősorban inflációs hatása miatt – sokoldalú gazdasági és gazdaságpolitikai mérlegelést igényel.
Végül a földalatti pótlék kiegészítése és a bányászlakás-akció támogatási összege ügyében a pénz rendelkezésre áll a vállalatoknál – információim szerint –, az elmúlt évek gyakorlatával szemben azonban, a gazdaság pénzügyi helyzetére való tekintettel, az éves keretösszeg csak havi ütemezésben hívható le. Kérem a képviselő urat és a tisztelt Házat, hogy a válaszomat szíveskedjék elfogadni. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me