MORVAY ISTVÁN belügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

MORVAY ISTVÁN belügyminisztériumi államtitkár:
MORVAY ISTVÁN belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az ország hatezer temetője közül a fele köztemető, amelyeket a helyi tanácsok tartanak fenn. A többi egyházak, felekezetek tulajdonában, illetőleg kezelésében van. Jogos az igény a kegyeleti helyek, emlékhelyek fenntartására, egy európai társadalom nem lehet közömbös ezeknek a helyeknek a sorsa iránt, hiszen a temetők nemcsak az egyén emlékhelyei, hanem nemzetünk kulturális örökségének hordozói és emlékei is.
A jelenleg fennálló rendelkezések szerint a temetők őrzéséről, gondozásáról, a tárgyi feltételekről a temetőfenntartóknak, tehát az önkormányzatoknak és egyházaknak kell gondoskodniuk. Az a tapasztalatunk, hogy a tanácsok, felekezetek sok helyen csupán a közüzemi díjak fizetésére képesek, és kevés helyen tudják finanszírozni a temető fenntartására vonatkozó kötelezettségükből adódó feladataikat. Úgy gondoljuk, hogy a jövőben is az önkormányzatok és az egyházak feladatkörébe fog tartozni a temetők fenntartásáról való gondoskodás. Ezért javasoljuk, hogy a tulajdonhoz kapcsolódóan az érintettek hozzanak létre olyan alapítványokat, olyan célkötelmeket, amelyeknek feladata a temetők őrzése, gondozása.
Ehhez a Belügyminisztérium minden tőle telhető segítséget megad. A temetők őrzésével kapcsolatosan a Belügyminisztérium utasítása alapján az Országos Rendőrfőkapitányság vezetője május 17-én intézkedett a zsidó kegyhelyek meggyalázásának megelőzését célzó rendőri intézkedésekről. Ennek keretében a veszélyeztetettség mértékének felmérésére, a helyi hitközséggel való kapcsolat felvételére, a járőrútvonalak meghatározására is adott útmutatást. Az alkalmazott módszereket a rendőrkapitányságok vezetői önállóan, a helyi körülmények figyelembevételével határozzák meg.
Hozzátenném még, hogy felhívnám a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy a készülő önkormányzati törvénnyel kapcsolatban, különösen az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatban ennek a kérdésnek, problémának a gondjait is tekintetbe kellene venni, mindenképpen a finanszírozás keretei között ennek a jelentős kérdésnek is helyet kell adni.
Köszönöm a figyelmet, és kérem a Képviselőket és a tisztelt Házat a válaszom elfogadására.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me