NYÍRI SÁNDOR, DR. megbízott legfőbb ügyész:

Full text search

NYÍRI SÁNDOR, DR. megbízott legfőbb ügyész:
NYÍRI SÁNDOR, DR. megbízott legfőbb ügyész: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr erkölcsi, politikai fenntartásait megértem, azonban az általa hivatkozott alkotmányi és Ptk.-rendelkezéseket értelmezve, nem látok jogszabályi lehetőséget a szerződés érvénytelenségének megállapítása érdekében kereset benyújtására.
A szerződés érvényességének vizsgálatánál a megkötés időpontjában hatályos jogszabályi rendelkezésekből kell kiindulni. Az interpellációban hivatkozott jogszabályi rendelkezések egybevetéséből nem lehet azt a következtetést levonni, hogy a volt KISZ KB székházának elidegenítésére kötött szerződés Alkotmányba ütköző lenne. Kétségtelen, hogy az Alkotmány megfogalmazása szerint a magyar állam tulajdona nemzeti vagyon, a korábban hatályos rendelkezések szerint az egész nép vagyona. Az állam vagyonát azonban az Alkotmánynak a szerződéskötés időpontjában hatályos és jelenlegi rendelkezései szerint is állami vállalatok, gazdálkodó szervek, intézmények, társadalmi szervek kezelték, illetve kezelik. A kezelőket a törvényben meghatározott jogok illetik meg. Többek között a kezelésükben lévő állami vagyonnal való rendelkezési jog, ideértve az elidegenítés jogát is.
Ezeket a jogokat a külön jogszabályokban meghatározott rendelkezések szerint gyakorolhatják. A szerződést a Polgári Törvénykönyv 174. szakasza alapján sem lehet érvénytelennek tekinteni.
Az a rendelkezés, hogy az állami tulajdon egységes és oszthatatlan, nem jelenti azt, hogy az állami tulajdonban álló egyes vagyontárgyakat a törvényben meghatározott keretek és feltételek között ne lehetne elidegeníteni. A törvény ilyen értelmezése teljes jogbizonytalanságot eredményezne. Ezen az alapon például az állami tulajdonban lévő lakások elidegenítésére kötött szerződéseket is semmisnek kellene tekinteni. A Ptk., a Polgári Törvénykönyv ötödik szakaszának első bekezdése szerint a törvény tiltja a joggal való visszaélést. E rendelkezés – mint alapelv – megsértése önmagában nem eredményezheti a szerződés semmisségét.
Hosszan lehetne vitatkozni arról, hogy egy jogszerűen megkötött adásvételi szerződés mennyiben tekinthető joggal való visszaélésnek. Ebben a vonatkozásban a Polgári Törvénykönyv 200. szakasz (2) bekezdésének rendelkezését is irányadónak kell tekinteni, mely szerint: "semmis az a szerződés, amely jogszabályba ütközik, vagy amelyet jogszabály megkerülésével kötöttek".
Az adott esetben a szerződést nem lehet jogszabályba ütközőnek tekinteni.
Interpellációjában a képviselő úr is megállapította, hogy a földtörvénynek a szerződés megkötésekor hatályos rendelkezése szerint a kezelő az ingatlan tulajdonjogát átruházhatta. Az idézett rendelkezés szerint tehát a DEMISZ mint társadalmi szervezet jogosult volt az ingatlan átruházására. A Ptk. 5. szakasz (2) bekezdésének alkalmazásával kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy a képviselő úr által kifogásolt szerződést nem lehet olyannak tekinteni, mint amely illetéktelen előny szerzéséhez vezetett.
Kétségtelen, hogy a jogügylet a DEMISZ-nek mint előadónak és a vevőnek, a Magyar Hitelbanknak is előnyös lehetett, adásvételt azonban a szerződő felek általában csak előnyös feltételek mellett kötnek. Azt az ügyben nem lehet bizonyítani, hogy a DEMISZ illetéktelen előnyhöz jutott, valamint azt sem, hogy a szerződéskötési jog gyakorlása társadalmi rendelkezéssel össze nem férő célra irányult volna.
Nem vitás, hogy a volt KISZ-székház eredetileg ifjúsági célok megvalósítására épült. Az sem kétséges, hogy a DEMISZ mint a KISZ jogutódja ma is működő, törvényesen bejegyzett ifjúsági szervezet. Az ellenkező bizonyításáig feltételezhető, hogy a vételárat is ifjúsági célokra fordították. Amennyiben ez iránt kétségek merülnek fel (Mozgás a képviselők között. Közbeszólás – Dr. Orbán Viktor –: Erősen!) , a DEMISZ gazdálkodásának vizsgálatára, a kapott vételár felhasználásának ellenőrzésére az Állami Számvevőszék rendelkezik megfelelő hatáskörrel. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me