ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKGP)

Full text search

ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKGP)
ÓMOLNÁR MIKLÓS, DR. (FKGP) Mielőtt alelnök úr megintene, előre kell bocsátanom, hogy ötven másodpercnél sajnos hosszabb kell hogy legyek, de úgy látszik, ezen a téren sem értük még utol Angliát.
Tisztelt belügyi Államtitkár Úr! Tudomásom szerint hosszas, még az előző kormányzat idejére visszanyúló előkészítés után a napokban egy fegyverkereskedelemre szakosodott kft. jött létre a Belügyminisztérium kebelében. Érdemes talán a pénzügyi alapokat is megvilágítani. Részint belügyminisztériumi, tehát költségvetési, valamint vállalati, illetőleg ami különös figyelmet érdemel, jelentős beosztásban tevékenykedő belügyi tisztek, belügyi alkalmazottak nem csekély, harminc százalékos magántőkéje is benne van ebben a bizonyos vállalkozásban. Szándékosan nem mondom ki a nevét, nem szeretném itt reklámozni.
Ez a bizonyos kft. önvédelmi fegyverek, illetve vadászfegyverek, valamint bizonyos belügyi készletek kereskedelmével kíván foglalkozni a Magyar Acélárugyár közreműködésével. Azt talán mondanom sem kell – bár nem tartozik szorosan ide –, hogy a Magyar Acélárugyár egyes vezetői is benne vannak magántőkéjükkel ebben a vállalkozásban.
Mielőtt bárki boszorkányüldözést emlegetne, kijelentem, hogy tudom, hogy ezeket a vállalkozásokat – különösen a fegyveres minisztériumok keretében, mert hiszen a HB-ben is vannak hasonló vállalkozások –, szóval az ilyen vállalkozásokat sok tekintetben a szükség szülte. Ezek révén is próbálták bizonyos plusz jövedelmekhez juttatni a sokszor rosszul fizetett tiszteket, illetve tisztviselőket, illetve bizonyos pluszjövedelmekhez is megpróbáltak, illetve próbálnak ezek révén hozzájutni.
Ugyanakkor politikailag, erkölcsileg, de bizonyos mértékig jogilag is kifogásolhatónak tartom mindeme vállalkozásokat.
Ebben a bizonyos fegyvereladással foglalkozó kft.-ben is veszélyesen összekeveredik költségvetési pénzeszköz és magánérdekeltség. Méghozzá belügyi alkalmazottak, belügyi tisztek magánérdekeltsége!
Említettem már, hogy önvédelmi fegyverek eladásával is foglalkozni kívánnak. Tudvalévő, hogy az ezekről szóló új szabályozás még nem készült el, és annak megalkotásában a BM is tevékeny szerepet vállal. Nos, ha már működik a Belügyminisztérium, valamint BM-alkalmazottak tulajdonosi részvételével egy olyan üzleti vállalkozás, amelynek profitérdekeltsége ezen a téren vitathatatlan, akkor nyilvánvaló, hogy ezek a belügyi alkalmazottak, netán a BM érdekelt lehet a minél liberálisabb szabályozásban.
E példából kiindulva rendkívül veszélyesnek tartom az államigazgatáson belül költségvetési pénzeszközök és tisztviselők magántőkéjének ilyesfajta összekötését, ráadásul vállalati érdekekkel ötvözve. Ezek a vállalkozások tisztázatlan jogi, erkölcsi, költségvetési helyzeteket teremthetnek, és azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy a korrupció melegágyai lehetnek.
Ezért kérdezem a belügyi államtitkár úrtól, hogy tudott-e erről a bizonyos fegyverkereskedő kft.-nek a létrejöttéről? Egyetért-e fenntartásaimmal; s ha igen, akkor azt kérdezem, mit kíván tenni az ilyesfajta vállalkozások fenntartása érdekében. Meg kívánja-e tiltani, hogy belügyi alkalmazottak magántőkéjükkel részt vegyenek ezekben? Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me